Foto: TT

Arbetslöshet och förtidspension går hand i hand

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga utan jobb hamnar i förtidspension. I ännu opublicerad forskning som SVT Nyheter har läst visar det sig dessutom att ju högre arbetslöshet – desto fler unga förtidspensionärer.

Länge övervägde Patricia Suhonen i Motala ett liv som förtidspensionär. Hon hade hoppat av gymnasiet två gånger och hade en dålig höft. Men så bestämde hon sig för att gå en annan väg – och nu hjälper ett EU-projekt henne att söka jobb.

– Jag vill inte bli förtidspensionerad, jag vill kunna få en inkomst och ett jobb och kunna skaffa familj och barn, säger Patricia Suhonen.

Därmed går hon mot strömmen. Motala är en av de kommuner som har flest antal unga förtidspensionärer.

– Jag trodde inte att det var så många unga, säger Camilla Egberth (S), kommunalråd.

Färre okvalificerade jobb

Tidigare opublicerad forskning visar att i 19 av Sveriges kommuner finns fler än 100 personer mellan 20 och 24 år, med förtidspension, eller aktivitetsersättning som det numera kallas.

– De jobb som enbart kräver grundskoleutbildning eller rätt generella gymnasiekunskaper, de jobben blir allt färre, och i synnerhet då i glesa regioner i Sverige, säger John Östh, forskare i kulturgeografi.

Tidigare har de borgerliga kritiserat Socialdemokraterna för att använda förtidspension som ett medel för att minska arbetslösheten. Men regeringen håller inte med om att det skulle vare det man håller på med nu.

Livet vänder

– Jag tror inte att det är problemet bland ungdomar, utan jag tror att problemet i första hand är att vi har svårt att veta vilket stöd vi ska ge till unga människor som har arbetsförmåga men har uppenbara problem att klara ett vanligt arbete och där krävs det mycket, mycket mer, säger Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister.

Patricia Suhonen har nu snart en praktikplats – och livet har vänt.

– Man ser världen i färger istället för svartvitt, säger Patricia Suhonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.