Foto: TT-arkivbild

Svenska arbetsmarknaden allt mer tudelad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland unga minskar dramatiskt, visar Arbetsförmedlingens senaste månadssiffror som publiceras nu på morgonen. Men samtidigt ökar arbetslösheten bland personer födda utanför Europa. Den svenska arbetsmarknaden fortsätter att glida isär.

– Det beror framförallt på den här tudelningen vi har sett, under en ganska lång tid, det vill säga vi ser en kraftig minskning av arbetslösheten bland inrikesfödda men en fortsatt ökning av arbetslösheten bland de utrikesfödda, säger Mats Wadman analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det är bland de unga som arbetslösheten minskar snabbast. På ett år har ungdomsarbetslösheten gått ner från 81.000 till 70.000 i januari i år. Även de arbetslösa, totalt sett, har minskat rejält de senaste åren. 2013 var 423.000 arbetslösa i januari och i januari i år var de 386.000, enligt de senaste siffrorna.

Lång väg till arbetsmarknaden

Arbetslösheten totalt sett har alltså sjunkit, trots att andelen arbetslösa som är födda utanför Europa ökat kraftigt – från 104.000 i januari 2013 till 145.000 i januari 2016. Det visar de senaste månadssiffrorna som Arbetsförmedlingen presenterar. Arbetsförmedlingen förklarar utvecklingen med att allt fler utomeuropeiskt födda kommit till Sverige och vill in på den svenska arbetsmarknaden.

– Många av de utomeuropeiskt födda har en lång bit kvar till att få ett arbete, säger Mats Wadman på Arbetsförmedlingen.

Majoriteten av de utomeuropeiska medborgare som fått uppehållstillstånd i Sverige sedan 2013 kommer från Syrien. I september 2013 beslutade Migrationsverket att ge alla syrier permanent uppehållstillstånd på grund av inbördeskriget. 2015-2013 har 72 347 syriska medborgare fått uppehållstillstånd i Sverige.

Låg utbildningsnivå

En orsak som nämns är att knappt hälften, eller 70.000 av de 145.000 arbetslösa som kommer från länder utanför Europa, har en utbildning på grundskolenivå med sig. Bland de inrikesfödda har ungefär var tionde arbetslös en utbildning på grundskolenivå.  

– Vi har sett att arbetsgivare inte gärna anställer arbetslösa som endast har en förgymnasial utbildning, säger Mats Wadman och menar att det nu krävs massiva utbildningsinsatser.

 – Jag tror att om vi klarar av utbildningssatsningen och klarar av bostadsfrågan så finns det stora chanser att klara det här. Och det finns ju ett jättebehov av att få in dem på arbetsmarknaden om vi ska klara välfärden på lång sikt, konstaterar Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedling.

Långtidsarbetslösheten ökar

En annan del av statistiken förstärker ytterligare bilden av en tudelad arbetsmarknad. Långtidsarbetslösheten fortsätter upp, rapporterar Arbetsförmedlingen i sin januarirapport. Särskilt tydligt växer andelen som varit arbetslösa i mer än ett år. I slutet på januari i år hade 38 procent, eller 147.000 av de arbetslösa varit det i mer än 12 månader, vilket är en ökning med två procentenheter eller 6.000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.