Allt fler unga får jobb. Foto: TT

Arbetslösheten bland unga minskar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland unga minskar i rask takt. Antalet unga öppet arbetslösa och i program har minskat med nästan 16 procent det senaste året. Det framgår av en färsk rapport från Arbetsförmedlingen.

– Det är en stor minskning, helt klart. Det beror framför allt på den goda arbetsmarknaden. Vi har högkonjunktur i Sverige och högkonjunktur inom branscher där många brukar få sitt första jobb, säger Johan Bissman, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Enligt en färsk rapport från AF har ungdomsarbetslösheten minskat med 16 procent det senaste året. Johan Bissman berättar att många unga får jobb inom besöksnäring och handel samt enklare jobb inom vård och omsorg.

Avmattning 2017

AF ser framför sig en högkonjunktur även under större delen av nästa år.

– Men i slutet av 2017 ser vi en avmattning. Allt fler nyanlända kommer då att skriva in sig på arbetsförmedlingen och tillgången på arbetskraft kommer då att öka, mer än antalet arbetstillfällen. Vi räknar då med att den totala arbetslösheten kommet att öka och även ungdomsarbetslösheten.

I dag ligger ungdomsarbetslösheten på 11,1 procent i riket. 2014 låg den på 15 procent och under 2010 på 18 procent. Lägst är ungdomsarbetslösheten nu i länen Stockholm, Halland och Gotland. Högst är den i länen Gävleborg, Blekinge och i Södermanland

Ungdomsarbetslösheten i Gävleborgs län är mer än dubbelt så hög jämfört med vad den är i Stockholms län.

Minskning i Motala

Motala kommun i Östergötland har länge haft en ungdomsarbetslöshet som varit högre än riksgenomsnitten. Men även där sjunker nu ungdomsarbetslösheten. I december 2015 låg den på 26 procent. Nu ligger den på 18,6 procent, enligt Stefan Widén som är verksamhetssamordnare på AF i västra Östergötland.

– Det är en kraftig minskning. Vi märker tydligt av att arbetsmarknaden blivit ljusare, att allt fler lediga jobb kommer in till oss. Vi har även en arbetsgrupp som jobbar aktivt med arbetsgivare i området för att hitta nya jobb, säger han.

I Motala får unga just nu jobb framför allt inom handel, hotell- och restaurang och inom vård och omsorg.

– Många unga har även fått jobb på boenden för ensamkommande barn, säger Stefan Widén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.