Foto: TT

Årets polishund är Grym

Uppdaterad
Publicerad

Vem som är årets tvåbenta polis är inte känt. Men bland fyrbeningarna segrar polishunden Grym. Ett smaskigt ben hör till priserna som nu väntar årets polishund.

Den sexårige schäferhannen arbetade tidigare som väktarhund, men bytte karriär och hamnade i ordningsmakten inom Jönköpings polisområde. Där har han under flera år räddat liv, spårat tjuvar och tagit fast misstänkta.

”Grym var alltför bra som tjänstehund för att bara gå hemma så jag fick ta över honom, berättar föraren Per ”Pelle” Eriksson i ett pressmeddelande från Svenska kennelklubben.

Eriksson sätter segrande Gryms spåregenskap allra främst, men även hans förmåga att sortera intryck lyfts fram av föraren.

”Han vet alltid vad han ska göra oavsett om det är ett narkotikasök, ett spårarbete eller ett fasttagande. Han kan också växla obehindrat mellan olika arbetsuppgifter under en insats”, säger Eriksson.

Vinsten medför ett resestipendium på 20 000 kronor till Eriksson, hundfoder till Grym som ska räcka i sex månader samt en hundsäng där vovven kan vila ut. Han föräras även ett ”smaskigt ben”, enligt pressmeddelandet från Svenska kennelklubben som utser årets polishund tillsammans med polisen och polisens hundförarförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.