Arvstvister ett ökande storstadsfenomen

Uppdaterad
Publicerad

Arvstvisterna har blivit många fler i storstäderna. Förklaringen är sannolikt skenande bostadspriser och komplicerade familjebildningar med skilsmässor, särkullsbarn och nya partner.

Antalet avgjorda arvstvister ökar kraftigt i storstadsområdena Stockholm och Göteborg. Bara vid Stockholms tingsrätt har arvstvisterna ökat med drygt 55 procent på fem år.

Mattias Parnestedt, jurist med inriktning mot familjerätt, har fått allt fler klienter.

– Det är fler människor som hör av sig med den här typen av frågor. Det kan antigen vara att man är orolig inför sin kommande bortgång eller någon anhörigs kommande bortgång, men det kan också vara att man befinner sig mitt uppe i en tvist.

”Naturlig följd”

Det kan handla om bråk mellan änkor eller änkemän och deras särkullbarn. Alltså de barn den avlidne haft från en tidigare relation. Barn som inte tycker att de fått det arv de anser sig ha rätt till. Även syskon tvistar med varandra. I storstadsområdena kretsar många av konflikterna kring den avlidnes villa eller bostadsrätt.

– Det är nog en naturlig följd av dom senaste åren prisutveckling på fastigheter och bostadsrätter. Det finns helt enkelt mer incitament för olika parter i en arvstvist att få saken prövad, säger Mattias Parnestedt.

Inte förvånad

När SVT frågar några stockholmare är ingen av dem förvånad över utvecklingen.

– Jag tror att folk har blivit mer pålästa. Man är mer allmänbildad, med Google kan man googla fram sina rättigheter ganska enkelt, säger Lotta Nordfeldt.

Familjerättsjuristen Mattias Parnestedt har ett råd att ge:

– Så länge man själv är i livet har man möjligheten att diskutera de här frågorna med sina anhöriga. Jag tror att på så sätt kan man undvika ganska många konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.