Foto: SVT

Åsa Romson (MP) chattade med tittare efter utfrågningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter partiledarutfrågningen chattade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson med tittare.

Villa, vove, Volvo: Hur tänker ni kring att de flesta i Sverige bor villa, radhus eller mindre hyresfastighet i små städer och förorter där effektiv kollektivtrafik är en utopi? De flesta har inte SL-kort eller kan debitera arbetsgivaren för taxiresor.

Åsa Romson: Hej, vi vill att det ska finnas bättre kollektivtrafik även i mindre städer och på landsbygden!

Villesmorfar: Har du fått några böter för att du målat båtbotten med förbjuden giftfärg

Åsa Romson: Hej, jag har inte fått böter eftersom det är en tillåten färg trots att den innehåller vissa mängder koppar som aldrig är bra för den marina miljön. Jag och min sambo försöker självklart välja ett så miljöbra alternativ som möjligt!

NN: Bostadsminister Mehmet Kaplan, som tillhör ditt parti, har fått hård kritik för att inte uttala sig kring frågan om bostadsbristen. Dina tankar kring detta? Och vad avser ni göra för att lösa bostadsbristen?

Åsa Romson: Hej, Miljöpartiet ser bostadsbristen som ett stort problem och Mehmet Kaplan som bostadsminister tagit fram flera reformer för att öka byggandet och orättvisorna på bostadsmarknaden, bl a har regeringen föreslagit att det ges ett särskilt investeringsstöd till byggandet av små hyresrätter.

Azor: Varför ska jag rösta grönt?

Åsa Romson: Hej, för att få en politik som gör att vårt samhälle blir mer hållbart med bättre miljö och att alla barn får utvecklas på sitt sätt och en bra skola. 

Sverker: Hur ska ni hantera det fruktansvärda med att flyktingar dör på havet. Kan inte Sverige agera starkare? 

Åsa Romson: Hej, jo Sverige och många fler länder kan göra mycket mer för att människor som flyr inte ska drunkna i Medelhavet, Miljöpartiet vill se att EU använder humanitära visum som flyktingar kan söka på ambassader utomlands och att fler EU-länder tar emot kvotflyktingar från de flyktingläger runt Syrien och Irak som idag är överfulla.

Sanjin: Hej Åsa! Jag funderar på tiggeriproblemet i vårat samhälle. Ja, jag anser att det är ett problem. Det är INTE ett problem för oss som har, men jag har större syn på människor än sådär. Jag är fast övertygad om att ALLA tiggare kan mer och är värda mer. SD vill förbjuda, dummare har jag inte hört. Men min fråga till dig är Hur ni vill hjälpa de utsatta? med vänliga hälsningar

Åsa Romson: Hej, förstår dina tankar om att så många tigger på gatan, jag tycker vi behöver göra mer för att människor inte ska behöva tigga, det krävs både insatser för bättre levnadssituation i andra EU-länder och att kunna hjälpa människor som kommer hit till jobb.

David: Vad tänker ni göra på fra och ipred lagen?

Åsa Romson: Hej, det sitter en utredning och tittar på frågor kring personlig integritet och en tydligare myndighet för att stärka denna. , Miljöpartiet tycker att integritetsfrågor är viktiga och vill att fler partier ges insyn i kontrollen av FRAs övervakning.

karlsson: du vill inte stödja diktaturer, men hur förklarar du stödet till hamas ( palestinierna)

Åsa Romson: Hej, jag vill inte att Sverige exporterar vapen till diktaturer. Sveriges stöd till Palestina (som delvis styrs av Hamas) är riktat till humaitära situationen och att bygga upp samhället för att minska risken för våld. En tvåstatslösning med Israel och Palestina som varsin stat är målet.

Ben Forss: Va tycker ni om dagens satsning på elbilar, bl a infrastruktur, premier, skattebefrielser mm. Kan inte regeringen göra mer?

Åsa Romson: Hej, regeringens förslag att stödja laddinfrastruktur för elbilar är en del av vår politik att få till klimatsmarta transporter. Att införa ett system som premierar de bilar som ger minst utsläpp och beskatta de bilar som släpper ut mycket (s k bonus-malus) är också viktigt för att nå det målet.

Magnus Svantesson: Vad tycker MP om värnplikt?

Åsa Romson: Hej, miljöpartiet röstade för att avskaffa värnplikten.

Viktig fråga: SD får ju oroväckande många röster i undersökningar. Demokratiska krafter måste mobiliseras. Har MP som nu sitter i regering någon stratergi att övertyga väljarna om att välja en humanitär väg för Sverige.

Åsa Romson: Hej, jag håller med dig om att det är viktigt att regeringen tydligt arbetar för att många ska se värdet av ett mångkulturellt samhälle där människor som kommit till vårt land är värdfulla och med och bygger välfärd och företag framöver. Miljöpartiet betonar konsekvent att människovärdet är lika för alla och att öppna samhällen står starka.

Christina: Varför driver inte miljöpartiet frågan om sextimmars arbetsdag längre?

Åsa Romson: Hej, Miljöpartiet vill att kortare arbetstid ska vara en del i arbetet för en hållbar arbetsmarknad där fler får jobb och färre slits ut. Tyvärr finns det få andra partier i riksdagen som vill driva dessa frågor, det gör att Miljöpartiet har svårt att få igenom några sådana reformer just nu.

Tack för trevlig chatt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.