”Facerape” kan bli brottsligt

Uppdaterad
Publicerad

De stora nätföretagen måste bli bättre på att samarbeta med myndigheterna för att förebygga förtal, identitetskapningar och annat på nätet, menar justitieminister Beatrice Ask (M).

På onsdagen besökte hon Facebooks europeiska huvudkontor i Dublin för att diskutera. Ask vill bland annat se ett nytt branschråd som kan diskutera gränserna för vad som sprids på nätet.

–Vi vet att det förekommer identitetskapningar, direkt förtal och annat. Vi behöver fundera över hur man får bete sig på internet och vad som ska vara lagligt och inte. Utan att för den skull reglera för mycket, säger Ask.

Hon tycker mötet med Facebook var givande.

–Vi har diskuterat en hel del om brottsbekämpning, dataskydd och hur integriteten ska hanteras. Vi har diskuterat samarbetet med myndigheter och var man tycker det behövs lagstiftning och var det finns andra lösningar.

Tre förslag från Moderaterna

I Sverige kommer nu Moderaterna med tre förslag mot it-relaterad brottslighet:

– Ett nytt branschråd.

– Det ska bli brottsligt att kapa någon annans identitet på nätet. En så kallad facerape, där man skriver i någon annans namn på Facebook, är ett exempel på det.

– Polisen ska inrätta ett nationellt it-brottscentrum, som ska fungera som ett stöd för poliser runt om i landet som behöver hjälp med internetrelaterade brott.

”Friheten hela poängen”

Men helst vill Beatrice Ask se lösningar som inte kräver lagstiftning.

– Hela poängen med internet är ju friheten. Vi ska inte reglera sönder det. Många saker kan man ju faktiskt lösa utan regelverk och politiska beslut. Och där marknaden kan fungera utan ingrepp, där fungerar den ju riktigt bra också, säger hon.

För egen del känner sig Beatrice Ask inte drabbad av förtal på nätet.

–Men jag vill nog inte läsa allt som skrivs om mig. Det vill nog ingen politiker, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.