USA och Ryssland på kollisionskurs över Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA har brutit samtalen med Ryssland och försöken att gemensamt försöka lösa krisen i Syrien. De två länderna är nu på total kollisionskurs efter den senaste veckans attacker med syriska och ryska stridsflyg mot östra Aleppo.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

President Putin har samtidigt  rivit upp ett gammalt kärnvapenavtal med USA som går ut på att förstöra överflödigt plutonium. Han sätter också upp en kravlista  för att normalisera förbindelserna med USA. Att upphöra med sanktionerna mot Ryssland pga av Ukraina och att minska den amerikanska Nato-närvaron i länder som gränsar till Ryssland. Det är svårt att tro att USA skulle vara berett att gå med på de kraven.

Större konflikt 

Kraven visar tydligt att Rysslands agerande i Syrien till stor del handlar om en tidigare konflikt mellan de två länderna. Det handlar om konfrontationen mellan Ryssland och väst över Ukraina. Den hårda konfrontationen kommer bara några veckor efter en uppgörelse mellan de två länderna. Då var de beredda att samarbeta militärt för att krossa IS i Syrien. De skulle lösa konflikten och förhoppningsvis kunna få parterna till fredssamtal. Nu är tongångarna helt oförsonliga.

Syrienkriget

Helomvändning 

På en vecka förändrades allt och hoppet om vapenvila grusades. Attackerna mot Aleppo intensifierades. Ryssland och den syriska regimen hade beslutat sig för att krossa allt motstånd. President Assad är nu inställd på att inta Aleppo. Det skulle innebära den största segern hittills för Assad. Priset i mänskligt lidande och död är oerhört högt, men regimen verkar tro att Aleppos fall ska vända utvecklingen i kriget.

Assad och president Putin har kopplat bort diplomatin och satsar allt på ett kort för att vinna en så stor militär seger som möjligt. Stadens östra delar håller på att jämnas med marken med hjälp av stridsflyg och ryska bunkerbomber.

Ingen vet hur många människor som ligger begravda under ruinerna. Räddningsmanskapet kan inte söka efter överlevande eftersom området oavbrutet utsätts för flygräder. Under den senaste offensiven har mer än 300 människor dödats och mer än 100 av dom är barn. Sjukhusen är utslagna och vatten och mat saknas. Östra Aleppo håller på att svältas ut och tvingas på knä.

Erbjuder fri lejd

Den syriska regimen erbjuder nu rebellerna fri lejd ut ur stridsområdet. Det är oklart om det är propaganda eller om det är ett tecken på att motståndet i östra Aleppo är övervunnet. Den syriska regimen betecknar alla motståndare i Aleppo som terrorister. I verkligheten är det en brokig samling av stridande grupperingar, också med jihadistiska inslag.

Det var bland annat här förutsättningarna för en vapenvila körde fast, på kravet att rebellerna skulle frigöra sig från jihadistgrupper som al Nusra-fronten. Under ständig attack var flera rebellergrupper ovilliga att göra det. De var oroliga att deras stridsduglighet skulle försvagas.

Inga samtal

Borta är nu allt tal om vapenvila och en politisk lösning på konflikten. Under september fanns ett hopp om ljusning när Ryssland och USA förhandlade fram en vapenvila. Konvojer med  humanitär hjälp skulle släppas in i de östra delarna, som under lång tid varit avskurna från omvärlden.  En attack mot en hjälpkonvoj dödade 20 människor det stoppade de planerna.

Istället för vapenvila har syrierna fått känna av ett ännu mer skoningslöst krig, om det nu är möjligt. Ingen vet hur många som dödats under de fem år som gått, vissa uppgifter talar om så många som 500.000 döda. Hälften av landets befolkning är på flykt.

Ryska vapen

För ett år sedan var president Assad  på väg att förlora nästan allt territorium. Regimen höll delar av Damaskus och en remsa vid Medelhavskusten och var hårt trängda när Ryssland gick in i kriget. .Nu har Assad med Rysslands hjälp återtagit kontrollen över flera viktiga städer, Homs, Hama, Damaskus och nu troligtvis Aleppo.

Krigslyckan har vänt för Assad och det märks i hans ovilja att förhandla. Plötsligt finns en förhoppning att kriget går att vinna med militära medel. USA försöker förgäves påverka Ryssland att återuppta samtalen om vapenvila. Man kan se frustrationen stiga i Washington. Och omvärlden ser med vanmakt på hur civila dödas i sina hem, av ryska och syriska stridsflyg och bomber avsedda för militära mål.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet