Assanges advokat: ”Bevisningen är för svag”

Uppdaterad
Publicerad

Assanges advokat Björn Hurtig är kritisk mot att hans klient häktas. -Bevisningen är för svag, säger han till Rapport.

-Dessutom innebär det för stora men för honom att bli häktad, och de menen överväger åklagarens skäl för att ha honom frihetsberövad, säger Hurtig.

Främsta anledningen till att Assange häktas är enligt åklagaren att kunna få Julian Assange till förhör. Nu ska åklagaren inom kort utfärda en europeisk arresteringsorder och internationell efterlysning.

Men försvaret tycker att uppståndelsen är onödig – man kunde ha förhört Julian Assange när han var i landet.

-Han har inte på något sätt lämnat Sverige för att försöka undvika lagföring eller straff. Och han kan inte bara springa hit så fort åklagaren ropar, man kan faktiskt försöka ställa upp på de tider som vi föreslagit, säger Björn Hurtig till Rapport.

Har ni föreslagit tider som han skulle kunna träffas för förhör, som åklagaren inte har godtagit?

-Ja.

Överåklagare Marianne Ny vill inte gå in på vilka åtgärder hon har vidtagit.

-Jag vill bara konstatera att det är den här åtgärden som behövs för att vi ska kunna komma till någon form av avslut i den här utredningen, säger hon till Rapport.

Julian Assange grundade sajten Wikileaks, som bland annat läckt mängder av hemlig information om krigen i Irak och Afghanistan. Han har fått kraftig kritik bland annat i USA, vilket fått en del att ana konspirationer bakom misstankarna. Men det avfärdar hans advokat.

-Den mänskliga faktorn ligger nog bakom det här snarare än att det skulle vara någon slags kontraspionage eller CIA eller nåt sådant, säger Björn Hurtig.

Andreas Öbrink

andreas.obrink@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.