Foto: TT/SVT

Astra Zeneca avvisar budet

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas styrelse avvisar budet från Pfizer, meddelar Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca avvisade nyligen det tidigare budet på 650 miljarder kronor med motiveringen att det ”gravt undervärderade” bolaget.

Pfizer bekräftade tidigare att man har höjt budet på Astra Zeneca från 46,61 pund till 50 pund per aktie, enligt ett pressmeddelande. Nu meddelar Astra Zeneca alltså att man avvisar budet.

Astra Zeneca säljs

”Otillräckligt”

Förslaget från Pfizer är ”otillräckligt” och undervärderar betydligt Astra Zenecas värde, enligt pressmeddelandet.

”Astra Zeneca fortsätter att investera signifikanta summor i forskning, utveckling och tillverkning i Storbritannien, Sverige och USA”, kommenterar Leif Johansson, ordförande i Astra Zeneca och fortsätter med att betona att Astra har en lovande utveckling framför sig med sin framtida forskning, som styrelsen tror kommer att leverera ”betydande värden för aktieägarna”.

Råd till aktieägare

”Pfizers förslag skulle kraftigt späda ut Astra Zenecas aktieägares exponering mot vår unika pipeline och skulle skapa risker kring dess leverans”, säger han och tillägger att styrelsen inte hade ”några betänkligheter att avvisa förslaget”.

Samtidigt upprepar man rådet att aktieägare inte bör agera i nuläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zeneca säljs

Mer i ämnet