Foto: TT

Asylärenden i domstolarna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att uppemot 80.000 asylsökande i Sverige riskerar att avvisas kan bli en stor utmaningar för landets migrationsdomstolar.

I onsdags meddelade inrikesminister Anders Ygeman (S) att uppemot 80.000 av de 163.000 personer som sökte asyl i Sverige förra året kan komma att avvisas. Regeringen har gett i uppdrag till Migrationsverket och polisen att förbereda avvisningarna.

Ygeman sade i en intervju med SVT Nyheter att de som inte får stanna i Sverige i första hand ska återvända frivilligt. Regeringens besked kan enligt Svenska Dagbladet leda till en kraftigt ökad belastning på landets fyra migrationsdomstolar, eftersom en stor del av de asylsökande efter att de fått avslag.

#flykt

Domstolarna befarar att antalet ärenden kommer att öka dramatiskt den närmsta tiden och därför förbereder Domstolsverket hur domstolarna ska kunna hantera den ökade mängden ärenden. Susanne Forsman, projektledare på Domstolsverket säger till Svenska Dagbladet att man fram till sommaren ska utreda vilka åtgärder som behövs sättas in.

Räknar med fördubbling

I fjol avgjordes omkring 27.000 mål i migrationsdomstolen, omkring en tredjedel av ärendena gällde asyl.

Om mönstret följer tidigare år, då cirka fyra av tio överklagat avslagsbeslut om uppehållstillstånd, skulle migrationsärendena trefaldigas. Runt två av tre ärenden i förvaltningsrätter skulle då vara migrationsmål.

–Vi räknar med minst fördubblat antal överklagade asylärenden 2017 jämfört med i dag, säger Susanne Forsman på Domstolsverket, till Svenska Dagbladet.

Enligt Susanne Forsman kan domstolarna få hantera uppemot 80.000 migrationsmål, vilket är ungefär lika många brottsmålsärenden som hanteras varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet