Foto: TT

Asylsökande får vänta allt längre

Uppdaterad
Publicerad

Väntan blir allt längre för de flyktingar som sökt asyl i Sverige. Enligt Migrationsverket tar det nu ett halvår innan utredningarna ens påbörjas. 

Så fort en flykting kommit till landet görs en ansökan om asyl. Det händer för det mesta under de första dagarna i Sverige. Men efter ansökan kan ärendet bli liggande. Länge. 

Enligt Migrationsverket tar det numera i genomsnitt 152 dagar innan ett ärende om uppehållstillstånd över huvud taget börjar utredas. Det är en fördubbling från förra året, då det tog i genomsnitt 72 dagar mellan ansökan och det att utredningen startar. 

– Det beror förstås på den stora ökningen av antalet asylsökande, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.  

Nyanställningar 

Under förra året var det rekordmånga människor som sökte asyl i Sverige. För att möta behovet anställde Migrationsverket drygt tre tusen personer under 2015. 

– En hel del av dem är handläggare av asylärenden, berättar Pierre Karatzian. Men det dröjer förstås innan de är fullt utbildade och introducerade i sina arbetsuppgifter. 

Under tiden ökar antalet personer som väntar på att deras asylärende ska avgöras. Just nu är det drygt 155.000 personer som väntar på ett första avgörande beslut. 

Många flyktingar vittnar om att väntan är svår, eftersom den består av både ovisshet och sysslolöshet. Den som inte har uppehållstillstånd kan inte ta hit sin familj. Inte heller får man börja på SFI, eller jobba. Också för samhället blir det en förlust att människor går overksamma i väntan. 

Kommer bli värre 

Migrationsverket tror att handläggningstiderna kommer att öka ännu mer innan de kan bli kortare igen. Enligt myndighetens senaste prognos kan det i år bli en genomsnittstid på upp till två år för att utreda asylansökan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.