I nuläget gör alla Migrationsverkets orter en egen bedömning av prisläget på vinterkläder i second hand butiker eller lågprisalternativ. Foto: TT

Asylsökande får vänta månader på vinterkläder

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande saknar ofta vinterkläder. Det är något Migrationsverket ska hjälpa till med, men med det rekordstora flyktingmottagandet kan många få vänta på pengar till varma kläder.

Bidraget till asylsökande har inte höjts sedan 1994. Då sänktes maxersättningen från 79 kronor till 71 kronor för en ensamstående vuxen. Det ska gå till mat, kläder, hygienartiklar, porto, sjukvård, telefon och alla andra personliga utgifter.

Därför får många asylsökande också ett så kallat särskilt bidrag, ett extra bidrag från Migrationsverket för att köpa vinterkläder. För en vinterjacka handlar det om cirka 50 till 400 kronor.

#flykt

Bedömning varierar på olika orter

I nuläget gör alla Migrationsverkets orter en egen bedömning av prisläget på vinterkläder i second hand butiker eller lågprisalternativ.

I Kalix är Migrationsverkets bedömning att en asylsökande kan hitta en vinterjacka för 150 kronor, I Finspång har Migrationsverket gjort bedömningen att en asylsökande vuxen klarar sig med 125 kronor. I Sundsvall kostar jackan, enligt Migrationsverket, 350 kronor.

Individuell prövning i varje fall

Det är tidigare bestämt från regeringen i en så kallad förordning att bidragen till asylsökande ska vara individuella och behovsprövade. Det innebär att Migrationsverket måste säkerställa att personen verkligen har behov av exempelvis en vinterjacka och att den asylsökande inte har råd att själv köpa en jacka.

Migrationsverket medger att hanteringen är krånglig med tanke på att det kommer 8.000 till 9.000 asylsökande i veckan till Sverige.

Känns hanteringen vettig?

Nej, det gör det ju inte. Med det höga tryck som vi har i dag så måste vi se över det här helt och hållet. Den hanteringen kommer inte att fungera. Vi måste jobba genom de balanser som finns. Man behöver se över den här individuella prövningen och ge våra medarbetare bättre rutiner, säger Cecilia Borin, kvalitetschef på Migrationsverket som också uppger att Migrationsverket ska köpa in vinterkläder för att kunna dela ut när flyktingar anländer till Sverige.

Väntetid på flera månader

Hittills i år har 69.000 ansökningar om vinterkläder inkommit till migrationsverket och över 50.000 har fått besked. De allra flesta beviljas.

Just nu väntar omkring 19.000 asylsökande på svar på sina ansökningar om ett extrabidrag till vinterkläder.

Vad tänker du kring att väntetiderna på bidraget till vinterkläder kan bli 1 till 2 månader?

– Jag tycker inte att det är acceptabelt att vänta så länge när vintern och kylan kommer. Vi prioriterar det just nu. Vi har personal som jobbar kvällar och nätter för att hinna med alla ansökningar, säger Cecilia Borin.

Kommer ni att klara det ?

– Vi måste klara det. Ingen ska behöva frysa, säger Cecilia Borin.

FAKTARUTA

Migrationsverket betalar ut en dagersättning till asylsökande

På boenden där fri mat ingår är dagsersättningen:

  • 24kr/dag för vuxna ensamstående
  • 19kr/dag per person som delar hushållskostnader
  • 12kr/dag för barn till och med 17 år (från och med tredje barnet halveras dagsersättningen)

På boenden där mat inte ingår är dagersättningen:

  • 71 kr/dag för vuxna ensamstående
  • 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 37 kr/dag för barn 0-3 år
  • 43 kr/dag för barn 4-10 år
  • 50kr/dag för barn 11-17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen)

Förutom mat ska dagersättningen också räcka till kläder, skor, sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Särskilt bidrag

Kan sökas av en asylsökande om man har ett mycket starkt behov av något som inte täcks av dagersättningen. Du måste visa att du både har ett starkt behov av varan eller tjänsten och av pengarna.

De fem vanligaste särskilda bidragen:

  1. Vinterkläder
  2. Glasögon
  3. Sjukvårdsbesök som inte täcks av din dagersättning
  4. Busskort
  5. Sjukvård

Vinterkläder står för 54 procent av alla särskilda bidrag. Hittills i år har de särskilda bidragen kostat 62,5 miljoner kronor.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet