Lampa av Poul Henningsen. Foto: Wikimedia

Åtal för rekordhandel med designkopior

Uppdaterad
Publicerad

Företaget sålde kopior av kända designmöbler och lampor. Helt lagligt menade bolaget, men nu åtalas företrädarna och krävs på över 46 miljoner kronor.

På sajten Designers revolt såldes under flera år kopior av designmöbler och lampor, främst till svenska kunder. Det rör sig om bland annat lampor av Poul Henningsen och Arne Jacobsen samt möbler av Poul Kjaerholm och Le Corbusier.

Enligt företaget var verksamheten helt laglig eftersom bolaget var registrerat i Storbritannien, där upphovsrätten för design endast gäller i 25 år. Landet har haft ett undantag jämfört med övriga EU, i Sverige gäller skyddet för brukskonst i 70 år efter designerns död.

Men i maj 2014 slog polis till mot företaget och ett lager i Älvkarleby i Uppland på uppdrag av Internationella åklagarkammaren och beslagtog en mängd av företagets varor. Utredningen har pågått sedan dess och nu åtalas tre personer bakom Designers revolt, misstänkta för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång.

En person bakom det företag som skött lagret och transporter åtalas misstänkt för medhjälp till upphovsrättsintrång.

–  Jag menar att det är svenska regler som ska gälla eftersom verksamheten bedrivits i Sverige. Majoriteten har varit svenska kunder och man har riktat in sig mot Sverige, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren.

Krävs på 46 miljoner kronor

Åklagaren kräver nu att 46,8 miljoner kronor ska förverkas från bolaget och dess grundare som utbyte av brotten. Den 57-årige grundaren av Designers revolt Lennart Nyberg, som blev multimiljonär när han 2007 sålde ett stort bläckpatronföretag, är både olycklig och förvånad över åtalet uppger hans advokat.

– Innan man startade försäljningen gjorde man alla rimliga kontroller som går att göra och kom fram till att det var lagligt. Han menar att affärerna är gjorda i Storbritannien, där det då var tillåtet säger Hans Strandberg, advokat.

– Om man riktar sig mot ett land, egentligen oavsett var man har sitt huvudkontor, då är det menar jag svenska regler som ska gälla. Men det är ju det som ska prövas,  säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren. Han menar att cirka 80 procent av försäljningen gått till svenska kunder.

Det här är det största åtalet hittills i Sverige för misstänkta piratkopior av design. Enligt åklagaren kan rättegången hållas först till sommaren.  Samtliga åtalade förnekar brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.