Foto: TT

Åtalas för att ha id-kapat idrottsstjärnor

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcks åtal i en mångmiljonhärva med kapade identiteter. Ett antal av offren som drabbats av bedragarna är fotbolls- och hockeyproffs som lämnat Sverige för spel i utlandet.

Bedragarna siktade in sig på personer som lämnat Sverige men som hade kvar en adress här, bland annat professionella fotbolls- och ishockeyspelare som fått kontrakt i utlandet. Därför kopplade polisen in spelarfacken för både fotbollen och hockeyn.

– Man har ju lyckats plocka fram fysiska id-kort, sedan också elektroniska id:n. Genom det har man kunnat öppna konton i nya banker och försökt ta lån. I något fall har man också kommit över skatteåterbäring, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare Spelarföreningen Fotboll i Sverige.

– En rätt stor del av offren är idrottsmän. De har hittat offren på olika sätt, idrottsmännen har varit lättare att hitta, det räcker med att man läser tidningen, säger Jens Nilsson, kammaråklagare

Fem miljoner kronor

Genom att de drabbade inte varit i Sverige har de heller inte märkt när bedragarna i vissa fall adressändrat deras post. I dag väcks åtal vid Södertörns tingsrätt mot 13 misstänkta. Åtalet gäller 158 fullbordade bedrägerier till ett värde av totalt 11 miljoner kronor och 119 försök till bedrägerier med ett värde av cirka 18 miljoner som riktats mot 66 drabbade. Personerna som fått sina identiteter kapade är dock betydligt fler.

–  Vi har valt ut ett mindre antal, skulle vi haft med alla som fått sina identiteter kapade skulle det röra sig om flera hundra. Vi har framförallt riktat in oss på de fullbordade brotten, men det finns även försök till lån, säger Jens Nilsson, kammaråklagare.

Stora besvär för de drabbade

Enligt spelarfacken har de drabbade spelarna inte lidit någon ekonomisk skada, men kapningarna har ändå inneburit stora besvär för de drabbade

– De får ju självklart inkasso och krav på sig för saker som de själva inte har gjort och måste polisanmäla och bestrida det här. Det har blivit rättegångar i mindre skala för små fordringar och det är ett himla jobb för saker som man själv inte har gjort och som i förlängningen skulle kunna leda till att du inte kan ha kreditkort eller lån osv, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare för SICO, ishockeyns spelarfack.

Spelarna varnas

Spelarfacken har nu gått ut och varnat både klubbar och spelaragenter. Man har också lagt ut checklistor med vad spelarna ska tänka på för att minska risken att bli ID-kapade om de lämnar landet. Enligt Magnus Erlingmark finns landslagsspelare med på listor som tagits i beslag hos ID-kaparna, men det är oklart om bedragarna lyckats utnyttja deras uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.