Foto: SVT

”Att lagstifta om sänkta löner skulle skapa otrygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra har bestämt förklarat att hon inte vill ha någon lagstiftning om sänkta ingångslöner för att ge bland annat nyanlända chansen att få jobb. Kritiken från bland andra Jan Björklund (L) får henne inte att ändra sig.

Frågan om ingångslönerna splittrar Alliansen. Liberalerna och Centerpartiet kan tänka sig att riksdagen lagstiftar om lägre löner för nyanlända om inte arbetsmarknadens parter enas om sådana.

Men du har slagit fast att en moderatledd regering inte kommer att lagstifta om sänkta ingångslöner och retat upp dina allianskollegor som menar att detta bör ni förhandla om.

– Det finns några fundamentala delar i hur Sverige fungerar som vi inte ska riva upp och skapa osäkerhet omkring. Att det är arbetsmarknadens parter som sätter löner är en sådan. Vissa sådana här fundament ska vi se till att de håller. Därför har jag gett det här beskedet. Sedan ser jag fram emot att förhandla med alliansvännerna om hur fler kan få sitt första jobb i Sverige.

”Inte vilken fråga som helst”

Liberalernas ledare Jan Björklund har varit mycket kritisk mot Kinberg Batras uppfattning om lagstiftningen om ingångslönerna och har sagt att han utgår från att detta är en sak som ska förhandlas inom Alliansen.

– Det är inte vilken fråga som helst. Att lagstifta om att sänka löner skulle skapa otrygghet, det skulle utmana vårt samhällskontrakt men framför allt skulle det riva upp den svenska modellen, ordningen vi har på svensk arbetsmarknad för hur vi sätter löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.