Åttaåring utsatt för livsfarlig fasthållning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skolor använder en metod för fasthållning av utåtagerande barn som kan vara livsfarlig. Det avslöjar Sveriges Radios Ekoredaktion i dag.

Ekot har granskat fallet med åttaårige ”Oscar”, som har Asperger och ADHD, och som upprepade gånger har utsatts för farliga fasthållningar i skolan, där personal brottat ned honom och hållit fast honom liggande på magen.

– Jag är glad att han lever i dag, säger ”Oscars” mamma till SVT Nyheter. Hon är mycket kritisk mot skolans agerande och menar att upplevelserna varit fruktansvärda för hennes son.

Ingemar Thiblin som är professor i rättsmedicin bekräftar för Ekot att de aktuella greppen kan vara dödliga.

– Det finns ju exempel på personer som dör under de här omständigheterna, säger han.

Försvarar användningen

Skolpersonalen har förklarat fasthållningarna med att ”Oscar” har slagit dem. Från Täby kommun medger man i dag att fasthållningarna kan vara livsfarliga, men försvarar ändå användningen i extrema fall.

Ekot har gått igenom 43 beslut hos Skolinspektionen som gäller fasthållningar.

Bland fallen finns exempel där personal suttit på elever som legat på mage, eller lagt ett knä över barnets rygg för att hålla ned det mot marken.

I 32 av besluten framgår det att det handlat om barn med särskilda behov av stöd i skolan.

Fasthållningarna har i några fall pågått i omgångar under uppåt 50 minuter, och flera barn uppger att de haft svårt att andas.

Hör ”Oscar” och se arrangerade bilder av fasthållningen i inslaget ovan.

Läs mer hos Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.