Foto: TT

Avgaser inget hinder för motion

Uppdaterad
Publicerad

Motionärer som har långt till skog och mark behöver inte oroa sig för stadsmiljöns avgaser. Motion ger alltid positiva hälsoeffekter, även om joggingturen måste tas mitt inne i en storstad som Köpenhamn eller Stockholm, visar en ny studie.

Forskare vid Köpenhamns universitet har samlat in data från totalt 52 000 danskar som bor i både city och villaområden, i Århus och Köpenhamn.

Dödsrisk kartlades

Att fysisk aktivitet minskar risken för en för tidig död medan luftföroreningar ökar den är väl känt. Forskarna ville därför se om motion i stadsmiljö påverkade risken för en för tidig död eftersom fysisk aktivitet med djupare andetag samtidigt ger större exponering för luftföroreningar.

– Men nej, det vi kom fram till var att den fysiska aktiviteten uppväger luftföroreningen. De som inte motionerar drabbas också av den dåliga luften men de får inte den positiva effekten av motionen, säger Zorana Jovanovic Andersen, lektor vid center för epidemiologi och screening vid Köpenhamns universitet.

Studien har pågått sedan 1993 och deltagarna har rapporterat in allt från trädgårdsarbete till mer krävande motion. 5 500 av de 52 000 medverkande dog före 2010 och forskarna kunde se att det fanns 20 procent färre dödsfall bland dem som var fysiskt aktiva jämfört med de som inte motionerade alls. Och då spelade varken kön eller bostadsort någon roll, bland överlevarna fanns det alltså människor som bodde mitt inne i Köpenhamn.

Motionen vinner

– Slutsatsen är att det alltid är bättre att röra på sig oavsett var man bor. Men kan man välja är det förstås bättre att välja en park eller en skog med låga halter av luftföroreningar.

Statistiken kan likaväl översättas till Stockholms innerstad, säger hon.

– Köpenhamn och Stockholm är klart jämförbara. Oslo har något bättre luft eftersom staden är mindre. I Sydeuropa är städerna mer förorenade och i exempelvis stora städer i Kina ser det helt annorlunda ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.