Avgörande vecka för Romson och Fridolin – innan MP:s kongress

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör har en dryg vecka kvar på sig att övertyga medlemmarna om att de ska få fortsatt förtroende att leda partiet. I SVT:s Gomorron Sverige hymlade inte Åsa Romson och Gustav Fridolin med att det nu är en valkampanj i miniformat som inletts.

De båda språkrören har den senaste tiden sparkat igång varsin kampanj för att vinna Miljöpartiets fortsatta förtroende, bland annat genom att skriva debatt-artiklar var för sig.

– Vi hade kunnat göra det tillsammans, men jag tror det är viktigt att avdelningar och medlemmar har rätt att få reda på hur vi var och en uttrycker oss, sade Åsa Romson i Gomorron Sverige.

MP-krisen

Lägre odds på Lövin än Romson

I förhandsspekulationerna om vilka som kan komma att utmana Åsa Romson och Gustav Fridolin har ett knippe namn kommit upp. Det handlar bland annat om nuvarande biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund.

Några tips på lämpliga efterträdare, ifall MP vid kongressen nästa vecka inte ger de nuvarande språkrören förnyat förtroende, delade varken Romson eller Fridolin med sig av i Gomorron Sverige under onsdagsmorgonen. De ville hellre prata om vilken stabil grund man menar att partiet står på vad gäller tillsättningen av språkrör.

– Vi ska ha två jämställda språkrör, vi ska ha en man och en kvinna. Det är väldigt bra i ett feministiskt parti att ledarskapet är delat, sade Åsa Romson.

”Avgörs inte på vadslagningsfirmor”

Överlag var det Åsa Romson som verkade ha störst intresse av att ge svar på programledarnas frågor, det är även Romson som ligger mest pyrt till – åtminstone om man får tro spelbolagen. Där har Isabella Lövin lägre odds än Romson.

– Det kanske inte är på vadslagsningsfirmorna man ska avgöra hur ett parti som behövs i svensk politik ska avgöra sina ledare, sade Romson, och fortsatte:

– Men vi har ju haft en kris i partiet, och det har vi varit väldigt tydliga med.

Stormen började med Kaplan

Anledningen till att hon nu tvingas sitta och försvara sin position som språkrör började egentligen med ett avslöjande om bostadsminister Mehmet Kaplans samröre med en turkisk ultranationalistisk organisation.

Avslöjandet gjorde att Kaplan avgick, och har har lett fram till att hela Miljöpartiet skakats om i dess grundvalar. Då, när Kaplan meddelade sin avgång, var det sannolikt inte många som trodde att Fridolin och Romsons positioner som språkrör var direkt hotade – åtminstone inte vid årets kongress, som hålls i Karlstad 13-15 maj.

Men efter att ännu ett för MP besvärande avslöjande, det om att den för partistyrelsen påtänkte Yasri Khan (MP) vägrade ta kvinnor i hand, började marken att skaka rejält under de båda språkrörens fötter.

”Vi vill fortsätta”

Men de båda avhoppen, signerade Khan och Kaplan, är egentligen bara toppen av isberget. Efter flera oklara uttalanden från språkrören i medier, kallade Romson och Fridolin till pressträff den 25 april. Deras platser står nu till förfogande, och om en dryg vecka ska det avgöras.

– Vi vill fortsätta, sade Gustav Fridolin i SVT:s Gomorron Sverige.

Ber ni om fortsatt förtroende tillsammans eller var för sig?

– Både och, sade Åsa Romson, och fortsatte:

– Vi har visat att vi vill leda det här partiet tillsammans på ett väldigt starkt sätt. Vi gillar att jobba tillsammans och fortsätta leda tillsammans. Men vi är också tydliga med att visa att vi ställer upp var och en för sig. För det är så partiet gör, man väljer inte ett par – utan en man och en kvinna.

”Måste prova ledarskapet”

Med ett skratt konstaterade Gustav Fridolin i Gomorron Sverige att han ser på frågan på samma sätt. Det råder inte längre någon tvekan om att språkrören tvingas inleda varsin kampanj i förhoppning om att kunna få förnyat förtroende som språkrör för Miljöpartiet.

– Vi behöver en ordentlig process i partiet där vi får diskutera hur vi tar oss in i den här nystarten, och hur vi kommer stärkta in i valet 2018. Då måste man såklart också prova ledarskapet, sade Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet