Till synes triviala tvister kan utmynna i gängvåld. Foto: TT

Avhoppare: ”Löser problem med att skjuta varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Pengar, makt, hämnd och knark är dödliga ingredienser i den strid som rasar mellan kriminella gäng i Stockholm. Tillgången på vapen är stor och det grova våldet kryper allt längre ner i åldrarna.

I Stockholm rasar just nu tolv konflikter mellan olika kriminella gäng. Det handlar sammanlagt om 25 till 30 mer eller mindre löst sammansatta gäng som verkar i socialt utsatta och segregerade bostadsområden.  

Mehdi Adnan Mossa, driver projektet Ur dimman som handlar om att få unga att välja bort droger och kriminalitet.

Han har lämnat ett liv kantat av droger och kriminalitet och försöker i dag hindra unga att välja samma bana som han. Mehdi Adnan Mossa beskriver tillgången på vapen i Stockholms utsatta bostadsområden som extrem. 

– Man löser problem med att skjuta varandra, säger Mehdi.

LÄS MER: Dubbelmord var gängrelaterat

De som rekryteras till de kriminella gängen är i regel unga människor. Mehdi Adnan Mossa beskriver de unga som lättpåverkade – de ser upp till äldre kriminella och fascineras av en livsstil där exklusiva klockor, märkeskläder, snabba pengar och dyra bilar är vardag. Mycket av Mehdis arbete handlar om att avglorifiera den bilden.  

– 15-åringar har inget konsekvenstänk. De tänker inte på att verkligheten kommer i kapp dem. Det finns bara sorg, skuld och fiender, säger Mehdi. 

Mehdi Adnan Mossa. Foto: Privat

Parallell värld

Daniel Vesterhav, forskare på Brottsförebyggande rådet, målar upp en bild av en parallell värld där rättvisa skipas med våld. Brott anmäls inte till polisen, skulder anmäls inte till Kronofogden och tvister löses inte i domstolar. 

LÄS MER: ”De kriminella skrattar åt oss”

Mycket handlar också om makt, status och kontroll över narkotikahandeln och de konflikter som uppstår löses med våld. Det handlar många gånger om dödligt våld med skjutvapen, utfört av människor som Daniel Vesterhav beskriver som lättkränkta. Vesterhav målar upp en bild av en värld där hot och våld används för att stärka sin sociala status.  

– Det uppstår konflikter som kan te sig triviala och det kan handla om saker som en obetald narkotikaskuld. 

Utsatta områden

I dagsläget utreder Stockholmspolisen 47 mord och 57 mordförsök och på utredarnas skrivbord utreds just nu 436 grova brott, mord, grova narkotikabrott, utpressning och kidnappningar.

Nyligen beslagtog polisen 17 automatvapen av typen Kalasjnikov. Gunnar Appelgren som leder polisens projekt Mareld som ska återupprätta tryggheten i utsatta områden sade i går att det dessutom finns stora mängder handgranater i omlopp. 

Öppen knarkhandel

Patrik Ungsäter, chef för polisområde norr, där de utsatta områdena på Järvafältet sade i går att våldet blivit allt mer grovt och impulsstyrt och tecknade en bild där man för 15 år sedan sköt varandra i benen, men att man nu skjuter varandra i huvudet.  

Polisen pekade i fjol ut fyra områden i Stockholms län som särskilt prioriterade. Det rör sig om Rinkeby, Tensta och Husby norr om Stockholm, stadsdelarna Ronna, Lina och Geneta i Södertälje och norra Botkyrka söder om Stockholm. I de områdena sker det öppen narkotikahandel, synliga våldsyttringar och otryggheten bland de boende är stor. 

Snabb hjälp

Mehdi Adnan Mossa säger att den som vill lämna kriminaliteten måste få hjälp direkt. Enligt honom får inte samhällets insatser dröja. I en värld med egna lagar, där rättvisa skipas med kulor kan väntan innebära döden.  

– De har lärt sig att skjuta i huvudet. Det är snabba lösningar, säger Mehdi.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.