Foto: SVT

Avpixlat förnekar våldsuppmaning

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin gick, i en debatt i Aktuellt förra veckan, till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna när hon sa att det finns en glasklar linje mellan SD, hatretoriken på nätet och bränderna i flyktingboenden. Sahlin krävde också att SD skulle bryta med Avpixlat och med SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth.

I dag hävdar hemsidan Avpixlats ansvarige utgivare, Mats Dagerlind att Mona Sahlin ljög när hon sa att Avpixlat spred uppmaningar om våld mot asylboenden.

– Vi är glasklara och stenhårda och tar avstånd mot allt politiskt våld och motiverad brottslighet, säger Mats Dagerlind.

Nättidningen Avpixlat är en av Sveriges hundra mest besökta hemsidor. Redaktionen bakom Avpixlat medger visserligen att man är invandrarkritisk, men när regeringens samordnare mot extremism och före detta partiledaren, Mona Sahlin, medverkade i Aktuellt i torsdags påstod hon att det finns en hatretorik på Avpixlat som även sprider uppmaningar om våld på asylboenden.

Men Avpixlat hävdar att man systematiskt tar bort alla kommentarer som uppmanar till politiskt våld.

– Jag har inte sett några sådana på Avpixlat och i den mån det har funnits sådana i kommentarsfälten så har de tagits bort eller ska ha tagits bort. Det enda jag såg de var det som rullade i bakgrunden som inte alls härrörde från oss, säger Mats Dagerlind.

Men regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism håller inte med.

– Den dagen stod det en kommentar som var ungefär ”Alla vi som inte vill se fler flyktingar i Sverige låt oss ge dem ett varmt välkomnande”. Den typen av uppmaningar parar sig med ett väldigt hat, säger Mona Sahlin.

Men på frågan om ”ett varmt välkomnande” var en tydlig uppmaning till våld menar Mona Sahlin att det är så hoten och hatet ser ut.

– De skrev till exempel att jag var beredd att kasta ut mina barnbarn från ett tak om muslimer ber om det. Så Avpixlat har problem med att vara en del av hot och hatretoriken, säger Mona Sahlin.

Rasistiska påståenden står kvar

Samtidigt låter Avpixlat rasistiska påståenden stå kvar. Till exempel om romer:

”Spela teater är de världsmästare på. De klär sig i trasor, haltar omkring och vrider ben och fötter för att lura folk att de är krymplingar”. ”Råna pensionärer är rätt vanligt bland denna grupp. Det vet vi ju sen tidigare”.

Men på frågan varför kommentarer som gör vissa människor per definition till brottslingar får stå kvar svarar Avpixlats Mats Dagerlind att det kan vara så att personen som skrivit kommentarerna generaliserat. Han håller visserligen med om att kommentarerna är på gränsen. Fast säger att det inte är så att dessa kommentarer nödvändigtvis behöver tas bort för det.

– Jag kan inte se någon rasism i att man pratar om olika kulturers egenskaper, lika lite som jag kan se det när jag pratar om islam, säger Mats Dagerlind.

Ytterligare ett påstående som Mona Sahlin gjorde i debatten förra veckan var att Sverigedemokraterna hör ihop med Avpixlat genom riksdagsledamoten Kent Ekeroth inblandning. Det förnekades bestämt av riksdagsledamoten Linus Bylund (SD).

Men kopplingen finns. Kent Ekeroth är ordförande i den förening som förser Avpixlat med pengar. Dit går alla donationer och annonsintäkter. Föreningen är hemsidans enda inkomstkälla enligt ansvarige utgivaren.

– Nu går pengar från donationer och i viss mån annonsintäkter in i den här föreningen som Kent Ekerot fortfarande administrerar, säger Mats Dagerlind, ansvarig utgivare på nättidningen Avpixlat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.