Livekollen: Inga belägg för påstående om asylskäl

Uppdaterad
Publicerad

Påståendet att människor från Gambia och Senegal toppar listan över dem som flyr över Medelhavet stämmer. Men att de utgör de största enskilda länderna, innebär inte i sig att det är ”de flesta”. Bakom flykten ligger ofta ekonomiska skäl, visar Livekollens granskning.

Här kan du läsa hela Livekollens granskning

I en debatt om hur man bäst stoppar flyktingtragedin på Medelhavet i SVT:s Agenda hävdade Expressens ledarskribent Anna Dahlberg: ”De flesta av de som kommer nu har inte ens asylskäl, det är Gambia och Senegal i topp av de som kommer.”

Anna Dahlberg säger själv att hon grundar sitt påstående på statistik från IOM, International Organisation for Migration.

Livekollens granskning visar att Anna Dahlberg har rätt när det gäller att flyktingar från Gambia och Senegal toppar listan över de som kommer just nu. Sett till årets tre första månader toppar Gambia (1 .413), tätt följt av Senegal (1.187) listan över flyktingar som tagit sig över Medelhavet till Italien.

Men att det rör sig om ”de flesta” som inte har asylskäl stämmer inte. Totalt anlände 10.165 flyktingar till Italien över havet under det första kvartalet i år. Gambia och Senegal utgjorde de största enskilda länderna, en fjärdedel tillsammans. Men 75 procent kommer från andra länder, vars asylskäl vi inte har utrett.

Annat resultat för hela året

Och tittar man på helåret 2014 fram till mars i år, blir bilden av flyktingströmmen en helt annan. Av flyktingarna som kom över Medelhavet till Italien kom, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, 24 procent från Syrien och 20 procent från Eritrea. Endast 6 procent kom från Gambia och 3 procent från Senegal.

Kriget i Syrien kan också vara en förklaring till den ökade migrationen från Afrika. Enligt tidningen The New York Times har krisen fått flyktingsmugglarna att ändra sitt beteende. Syrierna betalade mer för en plats på en båt över Medelhavet, mer än de ekonomiska flyktingarna från övriga Afrika hade råd med. Smugglarna löste ”problemet” med de lägre biljettpriserna genom att fylla båtarna med fler personer och utsätta dem för större risker.

Leonard Doyle, talesperson för den internationella migrationsorganisationen IOM, tror att det faktum att Gambia och Senegal i Västafrika toppar listan över länder varifrån migranter kommer har ekonomiska förklaringar.

– Bland dem kan finnas människor som har skyddsbehov och asylskäl men det är mera sannolikt att det handlar om ekonomiska migranter, människor som ser att det går att ta sig till Europa och hitta jobb. Det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, Europa behöver arbetskraft men det måste ske under ordnade former och inte på ett sätt som gör att människor mister livet, säger han.

Ekonomiska migranter vill inte till Sverige

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson delar bedömningen att de som lämnar Gambia och Senegal för Europa främst gör det av ekonomiska skäl. Enligt Migrationsverket kommer få av dem till Sverige, de flesta vill till Frankrike.

Vi har också ställt frågan till EU:s kommissionär för migrationsfrågor, Dimitris Avramopoulos, hur kommissionen ser på motiven för migrationen över Medelhavet. Handlar det i första hand om att söka asyl eller är det ekonomiska orsaker?

”Somliga flyr från krig, somliga från fattigdom”

Migrationskommissionärens talesperson Natasha Bertaud ger inget svar på frågan.

– Somliga flyr från krig, andra flyr från fattigdom. EU-kommissionens åtagande är både att öka ansträngningarna att rädda liv på Medelhavet och att angripa orsakerna till migrationen, säger Natasha Bertaud.

Hon understryker att Avramopoulos arbetar för fullt med ”den europeiska migrationsagendan” som han ska presentera den 13 maj.

IOM trycker å sin sida på EU för att människor som söker sig till Europa ska kunna få temporära arbetsvisum.

– Då kan de till exempel åka till Europa några månader för att arbeta i skörden och sen återvända till sina hemländer, säger Leonard Doyle.

– Jag tycker jag ser tecken på att EU:s ledare börjar förstå att det i det här läget inte bara handlar om att stoppa båtar utan att man måste göra mer än så.

Livekollen granskade även Daniel Suhonens påstående att minst en halv miljon flyktingar i Libyen är redo att ta sig över Medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.