Baka den perfekta semlan

Uppdaterad
Publicerad

Mandelmassan ska spridas över hela bullen och vetedegen får inte vara för länge i ugnen. Här är Jesper Långströms bästa semeltips.

Vetedegen är otroligt viktig, hemligheten är att jäsa ut den rejält. Sen ska bullarna gräddas en mycket kort tid i ugnen.

– Bullarna ska vara mellan fem och sex minuter i  ugnen. Precis som med lussekatter ska degen bara kristalliseras, säger Jesper Långström.  

Efter gräddning väntar garnering. Jesper tycker att mandelmassan är det viktigaste i bullen och är noga med att mandelmassa läggs över hela bullen.

– Mandelmassan centrum. Man ska få mandelmassa i varje tugga. En liten hemlighet för att få bra smak på mandelmassan är att blanda i lite salt. Grädden lägger man på så sent som möjligt, säger Jesper.

Så slipper du grädde på näsan

Ställer man in bullen i kylen drar den ihop sig. Jesper rekommenderar därför att bakar semlan så nära servering som möjligt för att undvika att ställa in den i kylen.

Sen så finns en speciell ätkonst för att slippa grädda på näsan.

– Ta av locket och vinkla huvudet uppåt, säger Jesper.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.