Arbetarbarn glöms av svenska företag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska klädföretag brister i omhändertagandet av barnen till bolagens arbetare i Bangladesh, enligt en rapport.

Barnen har skärsår och feber och trängs – i bästa fall – ihop i trånga rum som ska föreställa förskolor. Annars får de klara sig själva i slummen.

Inget av de 18 svenska företag som Swedwatch tittat på tar tillräckligt ansvar för barnen till textilarbetarna i sina tillverkningsfabriker i Bangladesh, anser granskningsorganet. I en ny rapport, där man valt att fokusera på barnperspektivet, radas bristerna upp.

– Det är orent vatten, öppna avlopp överallt. Flera av barnen vi träffat har närmast kroniska sjukdomstillstånd och pengarna räcker inte till ordentlig mat, säger Henrik Fröjmark, rapportchef på Swedwatch.

Kränkta på flera punkter

Han anser att barnen till fabriksarbetarna på flera punkter blir kränkta.

– Alla företag säger att de har ett ansvar för situationen, men inget av dem har ett systematiskt arbete för att komma till rätta med problematiken.

En lång rad svenska företag har produktion i Bangladesh, som har bland världens billigaste arbetskraft. Bara klädjätten H&M anlitar över 300 fabriker i landet.

H&M är ett av företagen i Swedwatchs enkät. Andra är Gina Tricot och Ikea.

– Ikea är det enda företag som gjort hembesök hos arbetarna för att undersöka deras behov, säger Henrik Fröjmark.

”Många hoppar av skolan”

Även den lagstadgade barnpassningen i fabrikerna kritiseras. Där saknas ofta möbler och leksaker. Barnpassningen är öppen under ordinarie arbetstider, men barnens mammor jobbar övertid i princip varje dag för att få en lön de har en chans att leva på. Barnen får då klara sig själva.

– Många hoppar av skolan för att börja jobba och dra in pengar till familjen. De flesta arbetare har inte råd att ta sina barn till läkare.

Men företagen skulle kunna ta fler initiativ för att utöka sitt ansvar, till exempel genom att erbjuda sjukförsäkring och kanske även säkerställa att arbetarna kan köpa mat kooperativt.

– Det här är svåra frågor. Positivt är ändå att alla företagen nu identifierar det här som en del i sitt ansvar, säger Fröjmark.

Lindex: Vi kan göra mer

Samarbete mellan olika aktörer i textilbranschen är svaret på hur barnen till textilarbetarna ska få det bättre, menar Lindex, ett av de företag som undersöks i Swedwatchs studie.

– Vi har i dag både stora och små pågående projekt, bland annat en skola utanför Dhaka där Lindex betalar alla lärarlöner. Men utan tvivel kan vi bli ännu tydligare och bättre på att ta med barnperspektivet i dessa frågor för att göra skillnad för barnen i Bangladesh, säger Kaisa Lyckdal, presschef på Lindex.

Gina Tricot driver förskolor

Per-Johan Swartling, administrativ chef på Gina Tricot, uppger att Bangladesh är ett prioriterat land för bolaget när det handlar om att värna barns rättigheter.

”Tillsammans med Unicef och lokala aktörer driver vi 150 förskolor i Dhakas slumområden, ett projekt som över sex år kommer ge fler än 22.000 barn, särskilt flickor, möjlighet att komma in i skolsystemet”, skriver han i ett mejl till TT.

”Vi lägger över 20 miljoner kronor på just detta projekt.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.