Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som dömer i de har fallen har inte den kompetens som krävs”, säger Juno Blom. Hör henne berätta om varför det behövs domstolar för barn. Foto: SVT/TT

Barnombudsmannen: Inför särskilda domstolar för barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn blir inte ordentligt bemöta i domstol – och de yngsta barnen blir inte ordentligt lyssnade på då de berättar om övergrepp, menar Barnombudsmannen Juno Blom.

– Det sätter spår när man aldrig får upprättelse, säger Blom.

Snippa-domen skapade stor uppståndelse under den långa period då det var igång. Hela fallet grundade sig på att tingsrätten inte förstod innebörden av ordvalet ”snippa” då det drabbade barnet beskrev ett övergrepp. Fallet överprövades i hovrätten, men är inte unikt, menar Juno Blom.

– Det finns fall där yngre barn på olika sätt beskriver övergrepp de utsatts för men där man ifrågasätter deras detaljrikedom i berättelsen, säger Blom.

Behövs specialkompetens

Barnombudsmannen lyfter att det behövs specialkompetens för att kunna bedöma små barns berättelser.

– Man måste förstå vad man kan förvänta sig av en fyraåring.

I dagsläget är det upp till domarna själva att fortbilda sig om hur man hanterar barn, hör Juno Blom berätta om den bristande kompetensen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.