Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna, och Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: SVT

KD-toppen: Barn har rätt till två föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Ett lagförslag om assisterad befruktning för ensamstående ser ut att gå igenom eftersom det finns ett brett stöd i riksdagen. Endast Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot assisterad befruktning för ensamstående. KD:s gruppledare Emma Henriksson menar att ett barn har rätt till två föräldrar och hänvisar till FN:s barnkonvention.

– Utgångspunkten måste vara barnets möjligheter, där är barnkonventionen väldigt tydlig, säger hon i en debatt i Aktuellt.

Är det bättre att ha två föräldrar, en mamma och en pappa, än en mamma bara?

Insemination för ensamstående

– Det här handlar inte om de situationer där livet drabbar oss, där en förälder blir ensamstående. Många ensamstående föräldrar gör ett suveränt jobb, men frågan är när men när staten ska gå in: vilket är då vårt ansvar? Då menar vi att det handlar om barnen.

Orättvist för ensamstående

Men Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister menar att förslaget innebär en efterlängtad reform och hänvisar till de 800 svenska kvinnor som i dag reser utomlands för att inseminera och menar att de utgör en orättvist behandlad grupp:

– Lesbiska och heterosexuella par får inseminera, ensamstående får adoptera. Det är helt logiskt och en del av att modernisera Sverige genom att också låta ensamstående kvinnor inseminera.

– De är bra föräldrar. Man kan också se att barn som kommer till genom assisterad befruktning har precis lika bra liv som andra barn. Det finns ingen skillnad här. Är ett barn efterlängtat så är det bra för barnet.

”Män behövs inte”

Men Emma Henriksson ser en motsägelse i de jämställdhetsfrågor som många politiska parter bedriver vilka syftar till att få män att ta mer ansvar för familj och hem:

– Men samtidigt är man beredd att ha en lagstiftning som säger: ”Men papporna i vissa barns liv de behövs överhuvudtaget inte”.

Bra föräldrar bör få bli föräldrar

Åsa Regnér invänder med frågan om varför en kvinna med barnlängtan, som har ett ordnat liv med ett välutbyggt kontaktnät inte skulle kunna bli en bra förälder på egen hand.

– Livet ser inte alltid ut som man kanske tänkt sig. Jag tycker att man ska underlätta för bra föräldrar att bli föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet