Bästa tipsen från SVT:s våffelexpert

Uppdaterad
Publicerad

-Man behöver inte vara raketforskare för att fixa till egna goda våfflor hemma. Det säger SVT:s egna våffelexpert, konditorn Jesper Långström.

Nix till mix och färdigköpta varianter i affärerna alltså enligt Långström.

Och våffeldagen som alltid numera infaller den 25 mars och allt mums mums med grädde och sylt i mungiporna är egentligen ett stort missförstånd.

-Våffelätandet har en lång tradition i Sverige. Från början var det Maria bebådelsedag man skulle fira och hon kallades för vårfrun och det transformerades under århundradena så småningom om till ”våfflor” berättar Jesper.

Så tack kära vårfru – jungfru Maria – för alla goda frasiga våfflor.

Jesper Långström tycker inte man ska krångla till det. Som sagt inga färdiga mixer – det är enkelt och kul att fixa egen smet hemma.

-Den märkligaste våffla jag ätit var en chilivariant och den var faktiskt väldigt god, berättar Jesper och letar vidare i sina våffelminnen.

-När jag var liten var jag med mina föräldrar i Spanien och det fanns en bar i närheten och där gräddades äkta svenska våfflor, minns Jesper. Och att sitta i den heta vårsolen i Spanien och äta våfflor med sylt och grädde det var en höjdare.

Farvoritsylten och grädde eller glass eller både och.

-Sen är det bara att njuta, säger Jesper med ett stort lockande leende på sina våffelkladdiga läppar.

Rikard Palm

rikard.palm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.