Båtstölder ökar – polisen bortprioriterar

Uppdaterad
Publicerad

Stölder som drabbar båtägare har ökat med nästan tio procent under första halvåret i år jämfört med i fjol. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet Brå. I Dalarna är Falun värst drabbat av båtstölderna.

I Dalarna har båtstölderna ökat i sommar och Falu kommun är värst drabbad. Här har stölderna av båtar, båtmotorer och utrustning tredubblats jämfört med förra året.

– Det var min granne som kom hem till mig och berättade att hans båt blivit stulen och att vår båt också var borta, berättar Stefan Eklund från Falun.

Stölderna bortprioriteras

Han är en av många båtägare som drabbats i sommar. Stölderna i Dalarna har ökat den här säsongen. Under perioden maj till början av juli anmäldes 43 stycken stölder förra året. I år har 54 stycken anmälts hittills och hälften av brotten har begåtts i Falu kommun. Här har de anmälda stölderna tredubblats jämfört med förra året. men någon hjälp från polisen är inte att vänta.

– Verkligheten sommartid är ju tyvärr att vi måste göra kraftiga prioriteringar av verksamheten och båtstölder komnmer inte högst på agendan, säger Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef i Falun- Borlänge.

Den låga prioriteringen leder till att båtägarna har svårt att få kontakt med polisen och att förundersökningar läggs ned relativt omgående.

Skötte problemet själv

För Stefan och hans granne blev det till att agera på egen hand.

Grannen hittade sin båt drivande ute på Runn, köpte en ny grövre kätting och surrade fast den i en tall. När han kom till båtplatsen några dagar senare, var trädet fällt och båten borta ännu en gång.

Också Stefan gav sig ut och letade efter sin vita båt på egen hand. I en vik finner han en liknande modell som var gul och därmed lätt att avfärda.

– Men den låg på ett sådant konstigt ställe, så jag åkte närmare och det visade sig att det var min båt – helt ommålad och omgjord, min motor var borta och en ny motor ditsatt, berättar Stefan.

Ökade kostnader för försäkringsbolag

När polisen prioriterar bort den här typen av brott får försäkringsbolagen ökade kostnader och det blir dyrt för båtägarna.

– Det blir vi som får betala högre premier, så det blir vi som får betala för polisens resursbrist och det tycker jag inte är bra, säger Stefan Eklund.

Statistiken för hela landet visar att det som stjäls mest är båtmotorer och motorbåtar. För båtmotorer är ökningen hela 30 procent.  Stölderna av segelbåtar har däremot minskat under första halvåret i år jämfört med i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.