Bättre hälsa efter fetmaoperation

Publicerad

Överviktiga ungdomar som opererats mot svår fetma mår oftast bättre två år efter ingreppet, visar en studie från Lunds universitet. Men välbefinnandet hänger inte ihop med hur många kilo de gått ner – något som förvånar forskare.

I två års tid har forskare vid Lunds universitet följt 88 svenska ungdomar i åldrarna 13-18 år som gjort en så kallad gastric bypass. Ungdomarna har intervjuats om både sin psykiska och fysiska hälsa före och efter ingreppet. De allra flesta mådde betydligt bättre efter operationen, självförtroendet hade ökat och de kände sig mindre begränsade, berättar Kajsa Järvholm, psykolog och forskare på psykologiska institutionen i Lund, som arbetat med studien.

– Men vi hittade ingen koppling mellan antalet kilo och mående, som vi gjort på vuxna och det förvånar oss. I den vuxna gruppen mår de som gått ner mest också bäst.

I snitt hade de opererade ungdomarna ett kropssmasseindex (BMI) på 45,6 före operation. Två år senare hade de i genomsnitt gått ner 45 kilo.

– Alla har gått ner mycket. Men välbefinnandet har mer att göra med livet i allmänhet, med självförtroendet, hur det funkar med kompisar eller hur utsatt man känt sig. Om man sedan gått ner tre kilo mer än någon annan verkar inte spela någon roll, säger Kajsa Järvholm.

Men alla mår inte bra efteråt. Tretton procent av ungdomarna visar symptom på svår depression efter operationen.

– Det är en hög siffra om man jämför med hur det ser ut i vuxengruppen, där mår betydligt färre så dåligt. Vi håller på med en ny studie för att försöka hitta något som skiljer ut den här gruppen, helst före operationen så vi kan erbjuda ett riktat stöd, säger hon.

TT: Är det oftast barnet eller föräldrarna som driver på för en operation?

– Ofta är det ett aktivt och gemensamt val i samråd med föräldrarna. Det händer också att föräldrarna genomgått en gastric bypass tidigare, säger Kajsa Järvholm.

Gastric bypass för unga

För att göra en fetmaoperation i Sverige krävs vanligtvis ett BMI på 40, det vill säga långt över gränsen för övervikt, som anses gå vid ett BMI på 25.

Vid operationen förminskas magsäcken genom att skapa en liten ficka överst i magsäcken som rymmer mindre mat än tidigare. Den andra delen av magsäcken kopplas bort. Maten leds också förbi den första delen av tunntarmen.

I Sverige har barn och unga under 18 år opererats sedan 2005, men då inom ramen för olika studier och projekt. Danmark tillåter inte fetmaoperationer på ungdomar och i USA krävs sjukförsäkring som täcker ingreppet. Det gör den svenska studien till den största tvåårsuppföljningen hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.