Foto: SVT

Nu blir det bättre koll på väskan på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag invigs en helt ny bagageanläggning på Sveriges största flygplats Arlanda. Bagagehanteringen blir snabbare och färre väskor kommer att tappas bort eller bli försenade, lovar man.

Helst vill man ju att väskan kommer fram när man ska iväg på en flygresa. På terminal 2 på Arlanda har man nu byggt färdigt ett av världens mest moderna bagagesystem för 350 miljoner kronor. Anläggningen klarar att ta hand om 2.500 väskor i timmen.

– Det här är en viktig investering i vårt steg att göra Arlanda till Skandinaviens ledande flygplats. Det här kommer att innebära att du som resenär kommer att få ett ännu snabbare flöde genom flygplatsen, förklarar Swedavias vd Torborg Chetkovich.

Självincheckning

I den nya anläggningen kan man checka in i princip när man vill eftersom man gör det själv med en kodläsare. Dessutom kan man lämna stora kollin som till exempel barnvagnar eller golfbagar utan att behöva gå till specialincheckningen.

– Du gör det tack vare ett elektroniskt system och sedan behöver du bara gå till säkerhetskontrollen och flyga iväg, säger Torborg Chetkovich.

I anläggningen finns många kameror som läser av etiketterna så att väskorna hamnar på rätt destination. Av säkerhetsskäl skannas dessutom allt bagage i en röntgenmaskin.

Två kilometer band

I ett kontrollrum övervakas hela tiden de totalt två kilometer långa transportbanden. Men trots allt händer det att väskor blir försenade eller till och med kommer bort.

– Det händer tyvärr och är jättetråkigt när det inträffar men i det här systemet kan vi följa just din väska, säger Torborg Chetkovich.

Blir det färre väskor som försenas?

– Ja det räknar vi med, säger Torborg Chetkovich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.