Jan Björklund (FP), partiledare. Foto: TT

Björklund: Decemberöverenskommelsen äventyras

Uppdaterad
Publicerad

Enligt energiminister Ibrahim Baylan stängs de två Ringhalsreaktorerna på rent affärsmässiga grunder. Men FP-ledaren Jan Björklund håller regeringen ansvarig och menar att decemberöverenskommelsen nu äventyras.

Vid en presskonferens på förmiddagen sa Ibrahim Baylan att det knappast är en nyhet att den svenska kärnkraften är ålderstigen.

– Vi har inte vetat exakt när de första reaktorerna skulle stängas men man har nämnt 2020-talet, sa energiministern och hänvisade till FP-ledaren Jan Björklunds uttalande när förra regeringen presenterade sin energiöverenskommelse år 2009.

Nya energiöverenskommelsen

Då sa Björklund att han räknade med att de första reaktorerna skulle komma att stängas under 2020-talet. Idag meddelade Vattenfall att reaktorerna kan komma att stänga flera år tidigare än så, kanske redan med början från 2018.

Fortsatt låga priser

Ibrahim Baylan underströk att Vattenfalls beslut fattats på rent affärsmässiga grunder. Det är helt enkelt inte längre lönsamt att driva de två reaktorerna, menade han.

Energiministern sa också att förändringarna i elpriset varit kraftiga under senare år.

– Vi har haft en dramatisk utveckling sedan 2009. Elpriserna har halverats under den tiden, sa han.

Energiministern sa också att han räknar med att elpriserna kommer att vara fortsatt låga, framför allt på grund av det överskott som finns i det nordiska elsystemet.

Problem och utmaningar

Enligt Ibrahim Baylan finns dock ”utmaningar” vad gäller elförsörjningen. I norra delen av landet har vi ett produktionsöverskott eftersom det är där vattenkraften produceras. I södra Sverige råder konsumtionssöverskott. Problemet är flaskhalsarna i distributionen från norr till söder. 

– Det kan bli problem med effektbalansen i systemet, sa Baylan.

Vid presskonferensen sa energiministern också att Ringhals 1 och 2, som alltså ska stängas, under 2014 stod för 6,5 procent av den totala elproduktionen i Sverige.

Ibrahim Baylan menade att dessa balansproblem nu uppstår tidigare än vad som förutsågs i de borgerliga partiernas uppgörelse år 2009.

– Vi måste nu sätta oss ner och på allvar ta i tu med den här utmaningen. Vi har hållit på och käbblat om kärnkraftens vara eller icke-vara i 40 års tid. Vi har haft råd med det, men nu ser vi att utfasningen börjar om några år. 

Björklund: Äventyrar decemberöverenskommelsen

Folkpartiledaren Jan Björklund, som citerades av energiministern vid presskonferensen, beklagar Vattenfalls beslut.

– Det är ett olyckligt beslut som Vattenfall tvingats fatta. Att stänga kärnkraftverk i förtid får effekter på klimat och jobben, säger han.

Björklund hävdar att regeringen, åtminstone delvis, är ansvarig för Vattenfalls beslut. Enligt Björklund äventyrar detta den så kallade decemberöverenskommelsen.

– Regeringen spelar hasard med decemberöverenskommelsen. Regeringen ville ha in att energipolitiken skulle bli föremål för samtal, men de har ännu inte påbörjats och ändå fattar man beslutet om att höja effektskatten, säger Björklund.

Löfven: Vi har haft rätt

Inte oväntat stöder statsminister Stefan Löfven sin energiministers tolkning av läget efter Vattenfalls beslut att stänga två reaktorer i Ringhals.

– Det är ett beslut som Vattenfalls styrelse gör och de måste göra sin bedömning, säger han.

Löfven tror inte att regeringens beslut om höjd effektskatt på kärnkraft haft någon betydelse.

– Det är det låga elpriset som man anger som det stora skälet. Det krävs också stora investeringar i de här reaktorerna, och med tanke på deras livslängd, så är väl det en stor del av förklaringen, säger han.

– Det här innebär att vi har haft rätt under flera år, att vi behöver en energikommission som ser över energibehovet och energiförsörjningen så att vi får ett helhetsgrepp på detta.

Löfven säger sig inte förstå vad FP-ledaren Jan Björklund menar med att regeringen äventyrar decemberöverenskommelsen med den höjda effektskatten.

– Skattefrågan rör vår budget och bygger på intäkter och utgifter. Den förra regeringen, inklusive Björklund, höjde effektskatten ännu mer. Det var väl knappast för att förstöra kärnkraften. Jag tror inte att det var Björklunds ingång i alla fall, säger Stefan Löfven.

Annie Lööf välkomnar

Centerledaren Annie Lööf däremot, välkomnar beskedet.

– Vattenfalls besked att man vill stänga Ringhals 1 och 2 ett par år tidigare är välkommet. Men det understryker att vi måste skapa ännu större möjligheter för det förnybara att växa, skriver hon i ett pressmeddelande.

Svensk kärnkraft

Sverige har nu tio kärnkraftsreaktorer som står för cirka 40 procent av energiproduktionen.

Ringhals 1 togs i drift 1976 och Ringhals 2 1975. Oskarshamn 1 från 1972 är den äldsta reaktorn. Genomsnittsåldern för en svensk reaktor är drygt 35 år.

Den senaste stängningen var Barsebäck 1 och 2 som togs ur drift i november 1999 respektive maj 2005.

Källa: World Nuclear Association

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya energiöverenskommelsen

Mer i ämnet