David Attenborough har gjort klart att naturfilmare ska iaktta, inte ingripa. Men sköldpaddsungarna på Barbados fick BBC:s filmteam att tänka om. Foto: TT/BBC

BBC stoppade massaker av sköldpaddsungar

Uppdaterad
Publicerad

Sköldpaddsungarna tappar bort vägen mot havet och kravlar istället mot stadens lockande ljus – och en säker död. Tittare rasade mot massakern i BBC:s ”Planet earth”. Nu meddelar kanalen att filmarna tog saken i egna händer, och bröt mot Sir David Attenboroughs gyllene regel.

Säsongsfinalen i succé-dokumentären ”Planet earth II” handlar om hur djuren påverkas av att leva sina liv i närheten av oss människor. I slutet av avsnittet får vi följa de små Hawksbill-sköldpaddsungarna på Barbados. De kläcks, precis som andra sköldpaddor, på strandkanten för att sedan göra den farliga resan mot havet.

Men tittarna lämnades i chock efter att fått bevittna vad som närmast liknar en massaker under söndagens avsnitt.

Förvirras av ljusen

Ungarna kläcks med en naturlig instinkt att röra sig mot vattnet. Men dokumentären visar hur instinkten rubbas av stadens ljussken. Istället vänder sig ungarna om och kravlar förvirrat in mot staden. I bakgrunden säger berättarrösten, tillhörande Sir David Attenborough, att endast en av fem sköldpaddor kommer att överleva natten. 

Fyra av dem faller ner i kloaker, eller krossas av bilar som trafikerar stadens gator – ett brutalt öde som dokumenterats av BBC:s filmteam.

Foto: Skärmdump twitter

Reaktionerna kom direkt på sociala medier.

”Skriver just nu ett klagomål till BBC. Hur kan de visa de där sköldpaddsungarna, jag gråter”, skriver en tittare.  

”Herregud den här massakern av sköldpaddsungar är det värsta jag någonsin har sett”, skriver en annan. 

Många krävde en förklaring från kanalen. 

”Jag hoppas verkligen att ni kameramän tänker plocka upp några av de där sköldpaddsungarna. Jag hade sprungit omkring med en hink”, eller:

”Jag hoppas att kameramannen som bara satt där och såg på när de där sköldpaddsungarna var på väg mot en säker död inte har ett jobb att gå till imorgon bitti.”

Attenborough: Det är viktigt

Att inte ingripa som naturfilmare är en slags oskriven regel som legendaren Sir David Attenborough själv uttalat vikten av vid ett flertal tillfällen. Enligt Telegraph sa han bland annat förra året att: 

– Som kameraman är du, så att säga, tränad för att vara en åskådare och en icke-deltagare. Det är väldigt viktigt.

Men när det gäller sköldpaddsungarna på Barbados har den gyllene regeln brutits. Samtidigt som de kraftiga reaktionerna började komma i sociala medier svarade BBC Earth på tittarnas oro, i en tweet: 

”Varenda sköldpadda som sågs eller filmades av teamet under #PlanetEarth2 plockades upp och fördes tillbaka till havet.”

Det är fortfarande oklart om de sköldpaddsungar som redan trillat ner i kloaker räddades också. Men BBC släppte senare en kort filmsekvens som visar hur en särskild frivilliggrupp vid namn ”Barbados Sea Turtle Project” fortsätter med arbetet att plocka upp de förvirrade ungarna och sätta ner dem i havet.

”Varenda sköldpadda som sågs eller filmades av teamet under #PlanetEarth2 plockades upp och fördes tillbaka till havet”, skriver BBC Earth på twitter. Foto: Skärmdump Twitter

Problemet skapat av människan

Ett annat av BBC:s program som filmats i Afrika har enligt Telegraph fått hård kritik för att ha filmat en elefantunge dö av törst. I samband med det ska Attenborough då ha sagt att det var något av det svåraste han varit med om under sin karriär, men att kameramännen hade förvärrat situationen genom att ingripa.

– Självklart får man bevittna väldigt svåra saker, men det finns inget man kan göra åt det.

En källa på BBC förklarar enligt Telegraph sitt ingripande på stranden i Barbados med att själva problematiken är skapad av människan och att det därför var lämpligt för just människor att ingripa för att rädda sköldpaddsungarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.