Foto: SVT

Behov av nolltolerans fastslogs av SD

Uppdaterad
Publicerad

Åkesson har fast grepp om partiet

Sverigedemokraterna är ett parti som behöver uppförandekoder och regler om nolltolerans mot rasism. Det fastslog partiets landsdagar, som därmed ställde sig bakom partiledningens linje.

Helgens möte i Västerås visar att Jimmie Åkesson har partiet i ett järngrepp.

SD-landsdagar

Stöd för Åkessons nolltolerans

Sverigedemokraterna är riksdagens enda riktiga oppositionsparti, enligt Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna är också det enda partiet i riksdagen som behöver författa dokument för att sätta på pränt att medlemmarna inte får uttala sig rasistiskt.

Det fanns några ombud som ville avskaffa nolltoleransen för att den skapar osäkerhet kring vad som får sägas högt. Men de var i minoritet.

De som ansåg att nolltoleransen är nödvändig dominerade debatten, vilket måste ha fått Jimmie Åkesson att dra en suck av lättnad. Hans väg till framgång är att putsa fasaden som hittills krackelerat med jämna mellanrum och resulterat i plågsamma uteslutningsärenden inför öppen ridå.

Brandtal mot invandring

Efter debatten om nolltolerans höll ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand ett brandtal mot invandring, som ett hot mot nationalstaten Sverige. Han beskrev Sverige som ett land dit tusen och åter tusentals falska människor söker sig för att lura till sig uppehållstillstånd.

För att understryka att det är den allmänna bilden sa han att det finns undantag: Det finns också de som inte begått brott, det finns de som inte fuskat sig hit.

Samarbetsbesked efter EU-valet

Mot bakgrund av Jimmie Åkessons strävan att göra Sverigedemokraterna salongsfähiga vore det logiska att redan nu säga nej till samarbete med partier som Nationella Fronten i Frankrike och FPÖ i Österrike, som enligt Sverigedemokraternas systerparti, Dansk Folkeparti, inte gjort upp med sin historia av rasism och antisemitism.

Dansk Folkepartis representant, Karsten Lorentzen, som talade på  Landsdagarna, varnade för nära kontakter med dessa partier.

Men Jimmie Åkesson och den internationelle sekreteraren Kent Ekeroth ger inga besked. De hänvisar till att svaret kommer först efter EU-parlamentsvalet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet