Mohamed Aziz Belkaid, som sköts till döds i en lägenhet i Bryssel för en vecka sedan, levde tidigare några år i Sverige. Foto: TT/SVT

Mohamed bodde i Sverige – pekas ut för samröre med Brysselterrorister

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Aziz Belkaid, som sköts till döds i en lägenhet i Bryssel för en vecka sedan och misstänks för delaktighet i terroristattentatet i Paris i november, levde tidigare några år i Sverige. Enligt belgiska medier misstänks han även ha kopplingar till de som utfört dåden i Bryssel.

35-årige Belkaid, med ursprung i Algeriet, kom till Sverige i slutet av 00-talet och gifte sig med en svensk kvinna. De bodde tillsammans i Märsta norr om Stockholm på en adress där han fortfarande är skriven. Han beviljades ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige 2010.

Finns med i IS-register

I april 2014 ska han ha rest till Syrien för att ansluta sig till terrornätverket IS. Han finns med i det register över personer som sägs vara anslutna till IS och som läckts till den brittiska TV-bolaget Sky News.

Terrorn i Bryssel

Enligt handlingarna ansökte han om att få bli självmordsbombare och uppgav att han hade grundläggande kunskaper om islamisk lag (sharia).

Under sin tid i Sverige dömdes Belkaid flera gånger till kortare fängelsestraff för stöld, urkundsförfalskning samt till böter för brott mot knivlagen. Han satt även med som styrelsesuppleant i två byggföretag.

Det ena har gått i konkurs och där misstänker konkursförvaltaren att brott kan ha begåtts i samband med konkursen.

Efterlyst efter Parisattentaten

I december efterlystes Belkaid, under namnet Samir Bouzid, som delaktig i terrorattentaten i Paris. Enligt den belgiska polisen ska han ha varit känd under sitt falska namn i jihadistkretsar i Belgien där han vistades illegalt.

Han ska ha haft nära kontakter med Salah Abdeslam som greps i Bryssel i fredags och är huvudmisstänkt för Parisattentaten.

Tillsammans med Abdeslam skall Belkaid, då med namnet Bouzid, ha stoppats i en vägkontroll mellan Österrike och Ungern den 9 september förra året.

Misstänks ha fört över pengar

Utöver att Belkaid misstänks för medverkan vid planeringen av terrorattentaten i Paris misstänks han även, enligt uppgifter till det belgiska Public Service-bolaget RTBF, att under sitt falska namn ha fört över pengar till en kusin till Abdelhamid Abaaoud som ansetts vara hjärnan bakom attentaten i Paris. 

I lägenheten i Forest i Bryssel där Belkaid sköts ihjäl av belgisk polis förra veckan hittades bland annat fingeravtryck från Abdeslam.

Enligt belgiska medier ska lägenheten ha hyrts under falskt namn av Khalid El Bakraoui, som nu har identifierats som den som begick självmordsattentatet i tunnelbanan i Bryssel i går. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet