Foto: TT

Bensinbilar kan förbjudas i stadskärnor

Uppdaterad
Publicerad

Fordon som körs med bensin eller diesel kan förbjudas i en del av de svenska stadskärnorna i framtiden. Transportstyrelsen föreslår att nya miljözoner införs i städerna.

Myndigheten har på regeringens uppdrag utrett hur dagens regelverk om miljözoner kan utökas till att gälla personbilar, lätta bussar och lastbilar. – Det är för att få en bättre luftkvalitet, säger Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen, till TT.

För att få köra i klass 3 krävs det ett fordon som går på el eller vätgas, enligt förslaget. Klass 2 innebär att fordon som körs med bensin, diesel, etanol och gas måste uppfylla vissa miljökrav för att få köra där.

– Vi ser att miljözon klass 2 ger väldigt bra effekt mellan 2020 och 2025. Sedan börjar det ebba ut lite, säger Kristofer Elo.

Miljözon klass 3 bedöms ge en renare luft och en tystare stadsmiljö under en längre tid.

Enligt förslaget är det kommunerna som ska bestämma när och var bestämmelserna om miljözoner ska tillämpas.

Utredningen har överlämnats till näringsdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.