Splays grundare och vd Vigor Sörman säger att man nu kommer att anpassa sin egen annonsmärkning för att följa lagens krav. Foto: Skärmdump/TT.

Berömmande bilder var betalda – livsmedelsjättar lovar bättre märkning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att lagen säger att all marknadsföring ska vara tydligt markerad hittar SVT Nyheter flera kampanjer i sociala medier utan tydlig annonsmärkning. Bland annonsörerna finns bland annat livsmedelsjättar. Nu lovar de nya rutiner. 

Den som försöker identifiera betalda budskap på Instagram kan lätt få problem. Betalda inlägg markeras ofta inte med mer än med namnet på kampanjen eller det aktuella varumärket. 

Marknadsföringslagen kräver samtidigt att all reklam ska vara tydligt markerad, så att det även vid en hastig blick framgår att det handlar om reklam.

#doldreklam

Flera tidningar har fällts i marknadsdomstolen för otydliga annonser.

Flera exempel

Men i sociala medier ser man många exempel på något annat, nämligen reklam som inte har någon uttrycklig markering av att det handlar om betalda budskap. 

Medieföretaget Splay är ett av flera nya medieföretag som kopplar ihop kända sociala medier-profiler med annonsörer.

Bolaget har bland annat den automatiserade webbtjänsten Gosnap, där annonsörer enkelt kan beställa en kampanj efter egen budget, och själva skriva instruktioner till profilerna.

Stora företag

När SVT Nyheter granskar de kampanjer som framhålls som exempel av Splay, på Gosnaps egen sajt, hittar vi flera som inte har någon uttrycklig annonsmärkning, och där kända varumärken marknadsförs av profiler på Youtube och Instagram. 

Bland annat har McDonalds marknadsfört smoothies i kampanjen #mcdsesmoothie, och där den enda märkningen är just kampanjens namn och namnet på McDonalds svenska Instagramkonto. 

En populär Youtubestjärna skriver i sin uppdatering:

Testade en av McDonalds nya smoothies; ”Ananas&Mango”. Den var riktigt smaskig må jag säga! Satt riktigt fint i kaggen 

På samma sätt har dryckesjätten Carlsberg köpt kampanjen #beafestis, där Instagramprofiler uppmanat följare att ta upp-och-ned-vända bilder av sig själva med en Festis.

Livsmedelsföretaget Unilever har marknadsfört varumärkena Ben & Jerry's och Magnum med kampanjer där glassar synts tydligt, men inte ordet ”reklam”.

Betonar öppenhet

McDonalds är det enda av de tre bolagen som ställer upp på intervju med SVT Nyheter om hur man arbetar med reklam i sociala medier. Bolaget betonar att man vill vara öppen som avsändare i sin marknadsföring. 

– Vi är tydliga med att vi är avsändare. Så när vi tycker att det är relevant så gör vi samarbeten med bloggare, säger Lisa Palm Danielsson, digital marknadschef hos McDonalds Sverige. 

Men kan det inte finnas något problem om man inte ser att det här är ett betalt inlägg? 

– Jag tycker att fortfarande från fall till fall... är det så att vi har möjlighet att samarbeta med bloggare så tycker vi att det är ett bra sätt att nå deras följare, fortsätter Danielsson.  

Har förtydligat

Bryggeriföretaget Carlsberg ställer inte upp på en intervju, men skriver i ett mejl att man nu förtydligat vikten av att följa regler och rekommendationer för sina samarbetspartners.

Livsmedelsjätten Unilever skriver att man ska se över sina framtida kampanjer och är ledsna för om konsumenter missförstått dom tidigare. 

Nya riktlinjer

När SVT Nyheter intervjuar Splays grundare och vd Vigor Sörman vill han inte svara på om han tycker att en kampanjhashtag är en tydlig annonsmärkning.  

Sörman betonar att kampanjen gjordes för två år sedan och att den följde Splays egna riktlinjer, som de enligt Sörman varit tvungna att ta fram på egen hand eftersom Konsumentverket inte gett några tydliga riktlinjer. 

Under den gångna hösten har både organisationen Sveriges Annonsörer och Konsumentverket tagit fram riktlinjer för reklam i sociala medier.

Båda rekommenderar en betydligt tydligare märkning än bara en hashtag eller ett företagsnamn, exempelvis taggar som #reklam eller #annons tidigt i uppdateringen. 

Vigor Sörman säger att Splay välkomnar Konsumentverkets riktlinjer, att man länge efterlyst dem och att man nu kommer att anpassa sin egen annonsmärkning för att följa lagens krav.  

Exakt hur den framtida märkningen kommer att se ut vill han inte säga, med hänvisning till att den kan komma att skilja sig mellan kampanjer och medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#doldreklam

Mer i ämnet