Bert Karlsson Foto: SVT

Bert Karlsson på väg att tjäna hundratals miljoner på flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson blev riksbekant som skivbolagsdirektör när Carola Häggkvist vann melodifestivalen 1983 med Främling. Nu är han på väg att tjäna ännu mer pengar på flyktingkrisen. Hans företag har blivit störst i Sverige på tillfälliga asylboenden.

Det var för tre år sedan som Bert Karlsson började bygga upp sin nya affärsverksamhet: tillfälliga asylboenden för flyktingar. Han köpte ett gammalt sanatorium i Skara tillsammans med en kompanjon.

– Jag fick klart för mig att det var till salu. Eftersom jag drev flyktingförläggning där en gång på 90-talet tänkte jag att jag kunde dra igång igen, berättar Bert Karlsson för SVT Nyheter.

#flykt

Han köpte också ett stort hotell, Wermlandia i Hagfors.

Det var samtidigt som Migrationsverket inte längre fick plats med alla asylsökande i de lägenheter och egna anläggningar man hade, utan tvingades börja upphandla tillfälliga asylboenden av privata aktörer.

Äger 40-tal boenden

2012 omsatte Bert Karlsson sju miljoner kronor i bolaget han startat för asylboenden, Jokarjo AB, och som ägs av hans barn.

Sedan dess har verksamheten växt explosionsartat. Istället för att fortsätta köpa fastigheter började Bert Karlsson satsa på hyreskontrakt. Han hyr för samma period som kontrakten med Migrationsverket löper, i regel tre eller sex månader i taget. Enligt honom själv bor 7.000 flyktingar på hans anläggningar i nuläget.

Migrationsverket uppger att det finns kontrakt gällande 31 av Bert Karlssons anläggningar, men hela tiden sluter man nya avtal, både i upphandlingar och genom tillfälliga kontrakt på några veckor. Bert Karlsson själv säger att han har ett 40-tal boenden igång just nu, från Simrishamn i söder till Porjus i norr.

– Största hindret för expansion i nuläget är att få tag på sängar. Nu köper jag från Turkiet, säger Bert Karlsson.

”Kommer omsätta en miljard”

I Migrationsverkets senaste avslutade upphandling, i september, tog Jokarjo närmare 5.000 platser, vilket motsvarar nästan en tredjedel av hela upphandlingen, visar SVTs granskning.

I bokslutet för 2014 landade omsättningen på 167 miljoner kronor.

– Det blir ännu värre i år. Nu kommer vi upp till en miljard. Ja, inte i bokslutet 2015, utan om man räknar från dagens datum och ett år framåt, säger Bert Karlsson.

Den kalkylen bygger bland annat på att han får avtal med Migrationsverket på alla de runt 20 anläggningar som han har med i Migrationsverkets pågående upphandling. Den stängdes i förra veckan, och beslut om vilka boenden som accepterats av Migrationsverket väntas inom kort.

Över 40 miljoner i vinst 2015

De färskaste siffrorna som Migrationsverket kunnat ta fram åt SVT visar att Jokarjo hittills i år fått 190 miljoner kronor för boendena.

– I bokslutet för 2015 räknar jag med att vi minst fördubblar omsättningen, säger Bert Karlsson.

Det skulle innebära en omsättning på någonstans mellan 300 miljoner och 400 miljoner kronor.

Vinstmarginalen ligger på 10 procent säger Bert Karlsson. Det stämmer ungefär med bokslutet 2014 om man räknar bort en aktievinst på sju miljoner kronor som han själv säger ingår.

Så då blir vinsten 30-40 miljoner i år?

– Ja det blir den garanterat, det räcker inte.

Tjänar på Migrationsverkets sänkta krav

I år har han skaffat sig förutsättningar att öka lönsamheten ännu mer. Han har köpt en fabrikslokal i Lidköping och startat företaget Food Company som komponerar menyer, förpackar och kör ut mat med lastbil till Jokarjos boenden i hela landet.

– Så nu blir det tio procents vinstmarginal på maten också, säger han.

Dessutom har Migrationsverket sänkt kravet på yta per flykting, från fem kvadratmeter till drygt tre kvadratmeter, utan att ersättningen sänks. Det ökar lönsamheten ytterligare.

Migrationsverket har ett tak för ersättningen på 350 kronor per flykting, inklusive mat. Ersättningen är densamma oavsett boendestandard, trots att avtalen gäller allt från enkla vandrarhem till lyxiga hotellanläggningar. Enligt Migrationsverket är det nödvändigt för att överhuvudtaget få fram platser när behovet växer så snabbt.

Tjänar mer på enklare boenden

Det borde innebära att du tjänar jättemycket på de enklare boendena?

– Ja, vi tjänar mycket bättre på dem, det är klart.

Är det rimligt att du ska tjäna så mycket pengar på att flyktingarna behöver tak över huvudet?

– Det går inte att göra något annat, upphandlingen är så här korkad.

Flyktingar mer lönsamma än Carola över tid

Bert Karlsson anser sig inte kunna sänka priset på de enklare boendena eftersom han tycker han har för låg marginal på de finare hotellanläggningarna. Samtidigt medger han att han inte går back på anläggningarna med högre standard.

Om Bert Karlsson når den miljardomsättning han räknar med i bokslutet nästa år, och har en vinstmarginal på 10 procent, betyder det att han kan tjäna 100 miljoner kronor om året på sitt asylföretag.

Vad har du tjänat mest på, Carola eller flyktingarna?

– Carola tjänade jag 200 miljoner på.

Två år med den storlek på verksamheten som Bert Karlsson säger sig ha nu räcker alltså för att flyktingarna ska bli en bättre affär än Carola.

– Ja. Men man vet ju inte hur länge det här varar, säger Bert Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet