Arkivbild från april 2009. Foto: TT

Beslut om Nordstream 2 rycker närmare

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett bygga ytterligare en naturgasledning i Östersjön kommer allt närmare. Till hösten väntas det rysk-tyska energibolaget lämna in sin ansökan till Naturvårdsverket och i dag beslutade regeringen att förlänga det undersökningstillstånd som företaget har. Men nu kommer kritik både från Liberalerna och Moderaterna.

Den kallas lite skämtsamt för Putinkajen, den kaj som det rysk-tyska energibolaget Nordstream lät bygga för sex år sedan. Nu är Nordstream på väg tillbaka till Slite och Gotland. Nordstream vill hyra Slite hamn för att kunna dra ytterligare en naturgasledning genom Östersjön. Men ledningen är inte okontroversiell. Nordstream ägs till 50 procent av ryska Gaz Prom som i sin tur är ägt av den ryska staten.

– Jag tycker det är bra med att Nordstream kommer hit, säger Bernt Hallberg som bor i Slite. De byggde ju kajen här och det är ju bra.

Rysk gasledning i Östersjön

Kajen är Apotekarkajen som Nordstream rustade upp och byggde om då för sex år sedan. Dessutom muddrade man hamnen så den blev djupare och det finns förhoppningar om att man ska kunna ha riktig färjetrafik här i framtiden.

Undersökningstillstånd finns

Nu vill man alltså använda den igen och ansökan om undersökningstillstånd finns redan, det godkände den förra regeringen 2013. Mats Eriksson är hamnchef på Gotland och var med förra gången.

– Vad som skiljer den här gången är att man kommer att förvara färre rör här i Slite och då blir det mindre störningar för ortsbefolkningen.

Han leder just nu en MKB, en miljökonsekvensbeskrivning av projektet, och än så länge har det inte kommit in några synpunkter.

50 miljoner

I Visby sitter regionordförande Björn Jansson (S), inom lokalpolitken på Gotland råder det bred enighet. Nordstream är bra för Gotland, det ger arbetstillfällen och pengar, omkring 50 miljoner kronor tros Regin Gotland få in om man får hamnen uthyrd till Nordstream. Förra gången generade det rysk-tyska bolagets närvaro cirka 20 arbetstillfällen under två år och det är något man räknar med den här gången.

– Nordstream är ett kommersiellt bolag, säger Björn Jansson (S). Vi ser det här som vilken affär som helst.

Men det håller inte alla politiker på riksnivå med om. Liberalerna har länge varit kritiska till Nordsream 2 och i dag ändrade Moderaterna åsikt i frågan.

– Vi moderater anser att byggandet av Nordstream 2 starkt bör ifrågasättas, säger Karin Enström, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna till Sveriges television.

Varför då?

– Det är av energipolitiska skäl och säkerhetspolitiska skäl, fortsätter hon.

Det är tvärt emot hur man såg på frågan för sex år sedan då den borgerliga regeringen besutade om att bygga de två första gasledningarna. Den säkerhetpoltiska bilden var en annan. Förvisso hade Georgienkriget ägt rum men Ukrainakrisen hade ännu inte inträffat.

Storpolitik

Frågan har även blivit storpolitik. Tidigare i våras uttalade sig EU:s energikommissionär kritiskt till en Nordstream 2 då han menade att att det riskerade att göra hela EU beroende av den ryska gasen. Även USA:s utrikesminister har uttryck oro över gasledningen. På Totalförsvarets forskningsinstitut jobbar Niklas Granholm, han menar att vi har en helt ny situation att ta hänsyn till.

– Det finns tydliga bevis på att Ryssland använder sin gas som ett påtryckningsmedel och vi lever just nu i en tid där konfrontationen i Östersjöregionen trappas upp. Läget blir faktiskt allt mer spänt.

Stad och land

Men den här storpoltiken och argument om säkerhetspoltik biter inte på Sliteborna.

– Jag tror att det är bra, säger Inger Karlsson från Slite. Det är så vi har pratat hemma, säger hon och tittar på sin man Ove som håller med. Visst kan man väl tänka på Putin och så, men jag tror det blir bra det här, säger hon och går vidare mot torget i Sllte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet