Bilbarnstolar räddar många liv

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som dör i trafikolyckor när de suttit i en bil har minskat med 83 procent mellan 1982 och 2011.

Bakom nedgången ligger dels bakåtvända bilbarnstolar, sittkuddar och bilbälten. Det visar en gemensam studie från bland annat Chalmers, Trafikverket, Autoliv och Volvo. Men även bilarnas ökade säkerhet samt bättre vägar, i synnerhet mötesfria sådana har bidragit, skriver Dagens Nyheter.

Under perioden 1992-2011 var 24 procent av de barn som omkom helt obältade. 28 procent var fastspända, men inte enligt rekommendationerna. Sammantaget var alltså mer än hälften av barnen inte fastspända enligt rekommendationerna.

– Därför är det viktigt att vi lyfter den här frågan. Vi vill uppmana människor att verkligen följa rekommendationerna, säger Anna Carlsson, forskare på Chalmers, till DN.

”Bättre för alla att åka bakåtvända”

En enkät som Bilprovningen nyligen publicerade visar att var fjärde förälder, eller motsvarande, låter barn under fyra år åka framåtvända i bilbarnstol, trots att barnen är fem gånger säkrare om stolen vänds bakåt. Var tredje förälder till barn som sitter på en bälteskudde har dessutom inte kopplat ur krockkudden, trots att den kan ge svåra skador. Okunskap tros vara orsaken.

Det är fem gånger större risk att små barn skadas svårt eller dödas i en framåtvänd bilbarnstol, jämfört med en som är bakåtvänd.

Barnens huvud är tungt i jämförelse till kroppen. Sitter barnet bakåtvänt fördelas kraften vid en kollision över en större yta, påfrestningarna på exempelvis nacken blir inte lika stora.

I Sverige är vi väldigt duktiga på att skydda våra barn i bilen, anser Katarina Bokström, projekledare på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF). Men något som oroar NTF är att det blir vanligare och vanligare att folk låter sina barn åka framåtvänt, och ofta för tidigt.

– Det skulle vara bättre för oss alla att åka bakåtvänt, men för just det lilla barnet kan det bli förödande.

Barn växer snabbt ur skyddet

Att låta barnen åka bakåtvänt är unikt för Sverige, ute i Europa åker man ofta bakåtvänt bara under en kort period, och att färre och färre barn här i Sverige åker bakåtvänt beror på flera saker tror Katarina Bokström.

– Det är bökigare med någon som åker bakåtvänd än framåtvänd, tror jag många tycker. Stolen tar lite större plats.

NTF får också indikationer på att barn är så stora att de viktmässigt växer ur det bakåtvända skyddet, trots att de inte är så gamla.

– Våra barn väger mer, helt enkelt.

NTF:s rekommendation är att ha en bakåtvänd bilbarnstol som är godkänd för upp till 25 kilo.

Fakta: Barn i bil

* Lagen kräver att barn som är kortare än 135 centimeter använder särskild skyddsanordning, som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

 * Enligt rekommendationerna bör barn åka bakåtvända så länge det är praktiskt möjligt, helst tills de är fem år. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen först när barnets huvud når över stolens ryggstöd.

 * Passagerare som är kortare än 140 centimeter, eller använder något bilbarnskydd, får inte åka på en plats med krockkudde – om den inte kopplats ur. Detta bör göras av en auktoriserad bilverkstad.

 * Följ barnstolens bruksanvisning. Att dra bälten på andra sätt kan vara livsfarligt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.