Bilden av Sverige har blivit mer negativ

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av Sverige runt om i världen håller på att förändras. I alla fall om man ska tro den senaste tidens rapportering.

Håller bilden av det schlagersjungande röda stuglandet på att förändras? Är bilden av Sverige som det neutrala, öppna och toleranta landet på väg att raderas? Det senaste halvåret har i alla fall rapporteringen om Sverige i utländska medier förändrats till det negativa. 

Både Utrikesdepartementet och Svenska Institutet, som båda följer hur Sverige skildras i utländska medier, har märkt av förändringen och den negativa trenden.

Började med kontroversiella tårtan

Det började i april när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar en tårtbit ur det kontroversiella konstverket föreställande en naken, svart kvinna. Bilderna spred sig i medier över hela världen och blev en världsnyhet.

Andra stora nyheter som förändrat bilden av Sverige är bland annat turerna kring Julian Assange, komikern och bloggaren Sonja Abrahamsson som i somras twittrade provocerande om judar på Sveriges officiella Twitterkonto och även Sverigedemokraten Pär Norlings uttalande om att han vill förbjuda Islam.

Att rapporteringen kring Sverige förändrats den senaste tiden står klart, men det återstår att se vad det här gör med bilden av svenskarna och Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.