Foto: Scanpix

Bildspecial: Tårtattacker vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson är inte den första som utsätts för ”tårtning” i Sverige. Även Bo Ringholm (S), Kung Carl XVI Gustaf och Leif Pagrotsky (S) har fått den söta bakelsen kastad på sig.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) attackerades i dag med en tårta vid en boksignering i Stockholm. Men han är inte den första att bli utsatt.

Här är tårtattackerna vi minns:

  • Den 7 mars 2001: Handelsministern Leif Pagrotsky och EU-parlamentarikern Marit Paulsen får var sin tårta i nacken vid en debattafton i Lund. Två personer döms till dagsböter för ofredande.
  • Den 17 april 2001: Finansministern Bo Ringholm tårtas under sin sedvanliga budgetpromenad längs Drottninggatan. Organisationen ”Stockholms tårtbrigad” tar på sig attacken och en 21-åring döms till 30 dagsböter. Hovrätten höjer straffet till 70 dagsböter.
  • Den 5 september 2011: Kung Carl XVI Gustaf får en tårta kastad rakt i ansiktet när han besöker Getteröns naturcentrum utanför Varberg. En 16-årig pojke döms till 100 dagsböter för ofredande.
  • Den 12 februari 2003: Författaren Mikael Niemi klär ut sig till en gumma och trycker en gräddtårta i ansiktet på kollegan Bengt Pohjanen, i samband med premiärvisningen av Pohjanens nya film.
  • Den 10 juni 1993: Ingen tårta, men väl en matlåda, får statsminister Carl Bildt kastad på sig på en restaurang i Gamla Stan. Den skyldige, en berusad 32-åring, beskriver attacken som helt oplanerad. Bildt klarar sig undan med nedsölade kläder och ett sår på kinden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårtattack mot Jimmie Åkesson

Mer i ämnet