Bildt förnekade jäv i KU-förhör

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt fann ingen anledning att avstå från att lösa in sina optioner i börsbolaget Vostok Nafta. Det sade han när han utfrågades i konstitutionsutskottet (KU) i dag.

Tre av anmälningarna till KU tar upp Bildts finansiella intressen, särskilt hur de aktier och optioner han haft i Vostok Nafta kan göra att han hamnar i jävsituationer när frågor om gas- ledningen genom Östersjön behandlas.

Enligt Bildt förekom dock inget jäv när regeringen i höstas gav tillstånd till undersökningar av den svenska kontinentalsockeln i Östersjön.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ville veta om Vostok Nafta hade haft någon hållhake på Carl Bildt under hösten 2006.

-Nej, de hade en legal skyldighet gentemot mig, svarade Bildt.

Enligt Bildt hade detta gällt även om han blivit cirkusdirektör och betett sig allmänt konstigt. Han valde själv enligt honom själv att sälja aktierna i Vostok Nafta för att skapa ett ”säkerhetsavstånd”.

”Det var rätt svettigt”

Bildt fick också frågor om hans bakgrund fick honom att tveka att ta jobbet som utrikesminister och om det fått några konsekvenser.

Bildt sade att det ”var rätt svettigt” att på kort tid klippa av alla förbindelser och att det var därför som han missat att ta upp rätt antal optioner i Legg Mason. Men han försäkrade att hans tidigare engagemang inte lett till att han i egenskap av utrikesminister tagit några speciella hänsyn.

Kritik mot Lundin Oil

Annars handlade det mesta om Bildts samröre med oljebolaget Lundin oil. Igår sade företagets VD Ian Lundin när denne förhördes av KU att Carl Bildt bland annat träffat Sudans president som representant för Lundin oil. Konstitutionsmedlemmen Morgan Johansson(s) är kritisk mot utrikesministerns affärer inom företaget.

– Problemet med Lundin Petroleum är att man har gjort sig känt genom att göra affärer med regimer som gjort sig skyldiga till omfattande övergrepp mot mänskliga rättigheter. Om jag hade varit i Carl Bildts kläder hade jag aldrig accepterat ett uppdrag för det företaget, säger Morgan Johanson till SVT.

Carl Bild själv var av en annan åsikt.

– Jag tror att när man är närvarande, när de (regimen) har västliga ögon på sig om det så är hjälparbetare, företag eller något annat, så hjälper man människorna i dessa områden. Där sker det inte övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.