Foto: Scanpix.

Bildt till Iran om en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt åker till Iran om en vecka. De återuppväckta relationerna mellan den islamiska republiken och västvärlden blir allt varmare när den svenske utrikesministern, följd av sin polske kollega, landar i Teheran i februari.

Inbjudan till Bildt och Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski offentliggjordes i iranska medier i december, och i helgen sade vice utrikesminister Majid Takht-e-Ravanchi i Teheran att Bildt kommer 3-6 februari.

Resan bekräftades på söndagen för TT av Bildts pressekreterare Erik Zsiga. Sikorski kommer enligt Takht-e-Ravanchi till Teheran i månadsskiftet februari-mars.

I München

På sin blogg skriver Bildt att han först ska prata Iran på den årliga säkerhetskonferensen i München i veckan. ”Jag kommer bland annat att tillsammans med IAEA-chefen (Yukiya) Amato ha en offentlig diskussion med Irans utrikesminister (Mohammad Javad) Zarif – och direkt därifrån åker jag på det första besöket av en svensk utrikesminister i Iran på mycket länge”.

”Om den utrikespolitiska förändringen i Iran är varaktig vet vi i dag inte, men denna diplomati syftar inte minst till att försöka få ett svar på den frågan, och att i den mån vi kan försöka att påverka utvecklingen i mer positiv riktning”, fortsätter Bildt.

Rohani charmar

Relationerna mellan Iran och västvärlden utvecklas nu i rasande fart, efter en internationell uppgörelse förra året om den islamiska republikens omtvistade atomteknikprogram. President Hassan Rohani har de senaste dagarna varit på charmoffensiv vid Världsekonomiskt forum i den schweiziska alporten Davos.

I december åkte Italiens utrikesminister Emma Bonino till Iran, och träffade bland andra Rohani. Det var det första besöket från EU på den nivån på nästan ett decennium.

Också EU:s utrikeschef Catherine Ashton funderar på att besöka Iran, enligt Bildts blogg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.