Björklund: Beredd diskutera ränteavdraget

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets partiledare Jan Björklund sade i SVT:s partiledardebatt att han är beredd att diskutera en eventuell nedtrappning av ränteavdraget.

– Att införa amorteringskrav och en amorteringskultur är första steget, men efter den senaste rapporten från Konjunkturinstitutet är jag också beredd att diskutera ränteavdragen. Det måste dock ske en växling under en mycket lång tid eftersom det handlar om människors privatekonomi, sade Jan Björklund (FP).

Alla partiledare var eniga om att risken för en bostadsbubbla är överhängande och att ränteavdraget är en viktig del i detta. Detta en vecka efter att SVT avslöjat att Konjunkturinstitutet för första gången någonsin varnar för att vi är på väg in i en bostadsbubbla.

Agenda

Den som gick längst i sin kritik var vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Alla experter säger samma sak. Vi måste trappa ner avdragen som pumpar upp bubblan och förvärrar krisen.

”Kan tvingas från hus och hem”

Sjöstedt menade också, till skillnad från resterande partiledare, att något måste göras omedelbart.

– Gör man det inte i tid är det för sent och effekterna kan vara förödande. Folk som tagit stora lån kan tvingas från hus och hem och då påverkas jobben på allvar. Ibland handlar politik om att säga saker som är lite obekväma, men som är nödvändiga. 

Statsminister Stefan Löfven uttryckte också han stor oro över en eventuell bubbla. Han ville dock inte ge något besked om ränteavdraget bör trappas ner eller inte.

– Vi utesluter inte att ta ytterliga steg. Hushållens skuld i förhållande till disponibel inkomst har ökat så mycket att vi har problem.

– Vi är rädd för en bubbla, men vi får själv inte sticka hål på den.

”Vill vara försiktig”

Inte heller Kristdemokraterna vill röra räntavdraget i detta skede.

– Vi har precis kommit överens om att göra om amorteringskraven och det vore oklokt att röra ränteavdragen just nu, sade Ebba Busch Thor. 

Moderaterna var inne på samma linje.

– Jag vill vara försiktig med att göra för stora ingrepp på familjers ekonomi i ett läge då regeringen höjer skatten. Man ska vara försiktig med hushållsekonomin för stora grupper. Det får inte vara för stora kast, sade Anna Kinberg Batra. 

”Krävs en bred överenskommelse”

Centerpartiets Anders W Jonsson var enig med flera av partiledarna om att ränteavdraget bör trappas ner. Dock var han tydlig med att det krävs en politisk samsyn i frågan.

– Det krävs en bred överenskommelse. Vi kan tänka sig att diskutera detta, men det måste vara i blocköverskridande samtal.

Miljöpartiets Gustav Fridolin delade även han analysen om att ränteavdragen bör trappas ner. Och att det i så fall bör beslutas i blocköverskridande samtal.

– Problemen med ränteavdragen är stora och mitt parti har ett kongressbeslut på att de under lång tid bör trappas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet