Jan Björklund (L) ville se mer av EU-samarbete under sitt tal i Almedalen Foto: TT

Björklund: Bryssel har blivit en spottkopp

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas Jan Björklund hyllade EU-samarbetet och delade ut en rad kängor till regeringen i sitt Almedalstal. Han anklagade S-politiker för att hyckla om EU och jämförde Gustav Fridolin med Boris Johnson.

Jan Björklund var allra först för i år med att tala på Almedalens scen. Han inledde med att berätta att han förberett ett tal före midsommar, men att han struntade i det första och istället skrev ett nytt tal. Orsaken var brexit, alltså att Storbritannien dagen innan midsommarafton röstade för att lämna EU.

Vill se mer samarbete

Han berättade att han dragit en helt annan slutsats än många andra. Nämligen att EU-samarbetet måste bli starkare, inte svagare.

Almedalen 2016

– Nu kommer jag komma med det mest kontroversiella budskapet under hela Almedalsveckan. Lösningen är inte mindre av europeiskt samarbete, lösningen är mer samarbete.

I Storbritannien har både partier både från höger och vänster skyllt på EU för alla problem i landet, sade Björklund.

– Bryssel har blivit 2000-talets spottkopp.

Björklund räknade upp en rad utmaningar som han anser att EU-länderna löser bättre tillsammans än var och en för sig: Jobb och konkurrenskraft, klimatet, terrorismen, flyktingkrisen, Ryssland och Putin.

”S-politiker hycklar”

Han anklagade EU-parlamentarikern Marit Ulvskog för att ”hyckla” om EU.

– Ulvskog har beklagat att britterna lämnar EU. Man undrar varför? Själv har hon under 22 år i princip aldrig sagt något positivt om EU-samarbetet.

Ulvskog har sagt att hon skulle rösta nej till EU om Sverige skulle folkomrösta, sade Björklund.

– S främsta EU-politiker är emot att Sverige är EU-medlem, men beklagar att Storbritannien inte är det. Det finns ett ord för det. Hyckleri.

Jämförde Fridolin med Johnson

Även Jonas Sjöstedt fick en släng av sleven i Björklunds tal. Han lyfte det frihandelsavtal, TTIP,  som EU och USA förhandlar om. Att internationell handel bygger välstånd visste gutarna i Visby redan på Medeltiden när de slöt handelsavtal på 1100-talet, sade Björklund.

– Tänk att den pollett som trillade ner hos gutarna på 1100-talet fortfarande inte har trillat ner hos Jonas Sjöstedt.

Även om EU-samarbetet tog en stor del av Jan Björklunds talartid så kom också skolan också i fokus. Jan Björklund, som var utbildningsminister i Alliansregeringen, liknade sin efterträdare Gustav Fridolin med Boris Johnson, som företrädde brexit-sidan inför den brittiska folkomröstningen.

– Före valet lovade han att fixa skolan på 100 dagar. Men det höga förtroendet har snabbt bytts ut till stor besvikelse. Fridodlin påminner faktiskt om veckans huvudperson, att lova allt före valet, vinna valet, och sedan gå under jorden. Sveriges svar på Boris Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet