SVT:s kommentator Margit Silberstein tror att närings- och innovationsminister Mikael Damberg och energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan är de i regeringen som får det tuffast framöver. Foto: TT

Blir tuffast för Baylan och Damberg

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokrater som hoppats på en rejäl ommöblering i regeringen blev besvikna. Stefan Löfven drar mera åt det minimalistiska hållet. Tuffast i hans nya, reviderade konstellation får Ibrahim Baylan med uppdrag att knäcka segregationen. Och Mikael Damberg som ska skapa enkla jobb i näringslivet.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Hur mycket nystart det blir återstår att se. Men en av Stefan Löfvens förhoppningar är att han med det nygamla gänget ska kunna styra mot mer samarbete över blockgränsen. Vid sin sida på podiet hade han Isabella Lövin och Peter Eriksson, två miljöpartistiska pragmatiker, inga drömmare. Båda fötterna på jorden bäddar antagligen också för mindre bråk i regeringen mellan de röda och de gröna. 

Karolina Skog – en oprövad chansning

Peter Eriksson har bland annat en bakgrund som kommunpolitiker i Kalix, där han samarbetade i en bred koalition med många partier. Ironiskt nog grundades samarbetet i syfte att störta socialdemokraterna, som suttit så länge att de ansågs maktfullkomliga. De som känner Peter Eriksson varnar för att han har en anarkistisk ådra. Som före detta språkrör måste han nog lägga band på sig för att inte bli en sån som berättar för sina efterträdare hur de ska göra och varför.

Partikamraten Karolina Skog är helt oprövad som rikspolitiker. Nu blir hon chef över miljödepartementet. Hon är högt respekterad i sitt eget parti, men en chansning för Stefan Löfven.

Damberg hamnar i rävsaxen

Ibrahim Baylan upphöjs till att vara samordnare av hela politiken. Med honom knyter Stefan Löfven mera makt till sitt eget kansli, statsrådsberedningen. En av Baylans främsta uppgifter blir att hålla ihop politiken så att segregationen minskar och samhällets klyftor sluts. Baylan riskerar att bli den som får stå till svars för det som händer i utsatta områden, där ett utanförskap vuxit fram genom årtionden. Baylan anses vara en samarbetsman efter att han lett den så kallade friskolekommitten. Han rodde den i hamn men i efterhand blev framförallt Jan Björklund rasande och anklagade regeringen för löftessvek. I dag ansvarar Baylan för att så många partier som möjligt ska enas kring framtidens energiförsörjning.

Mikael Damberg får det inte mycket lättare han. Damberg ska se till att det blir fler enkla jobb i näringslivet. Det första företrädarna för näringslivet kommer att ta upp är antagligen lönerna. Näringslivet vill ju ha lägre ingångslöner och då hamnar Damberg i rävsaxen. Regeringens svar är att subventionera enkla jobb, något som prövats genom åren med skiftande framgång.

Ordet integration för känsligt

Det blev ingen integrationsminister och blev det en så kallas hon något annat. Ylva Johansson har fått ytterligare en titel i tillägg till att hon är arbetsmarknadsminister är hon nu också etableringsminister. Beteckningen integration anses för känslig eftersom den gränsar till assimilation, då är det mindre laddat att tala om etablering som handlar om jobb och bostad.

Löfven rörde inte om på utbildningsdepartementet såsom många trodde att han skulle göra. Där finns tre ministrar med tunna portföljer, vilket gör det svårt att nå fram i mediebruset. En ond cirkel för både gymnasieminister Aida Hadzialic och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson som båda befinner sig i skugga.

Men ingen av dem har varit så osynlig som framtidsminister Kristina Persson som lämnar regeringen utan att så många kommer att märka det.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.