Moskén på Södermalm i Stockholm som klottrades ner med hakkors har nu i stället prytts med blommor. Foto: Omar Mustafa/Twitter

Blommor efter hakkors på moské

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan målades flera hakkors på porten till moskén på Södermalm i Stockholm. På måndagsmorgonen möttes moskébesökarna av ett annat budskap.

Blommor hade lämnats vid entrén tillsammans med en lapp med texten ”För varje hatbrott finns det en blomma. En attack mot er är en attack mot Sverige. Vi står tillsammans!”. Även kyrkor som målats med hakkors har fått blommor.

Det var natten till den 3 januari som någon hade sprayat hakkors över hela moskéns entré.

Hatbrott i Stockholm

– Det är så klart positivt att mötas av sådan kärlek efter det fasansfulla hatbudskapet, säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet Sverige.

Mustafa säger att stödet efter hakkorsattacken varit stort.

– Det har varit en fantastisk våg av stöd och solidaritet som jag inte mött tidigare. Jag tror att folk är trötta på hatet som har fått ta ganska stor plats i samhället och försöker ta avstånd från det på ett praktiskt sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatbrott i Stockholm

Mer i ämnet