SVT Foto: SVT

Bluff-sms lovar snabba pengar via optionshandel

Uppdaterad
Publicerad

”Anders har skickat 3.780 kr. Klicka här för att acceptera!”

Så står det i ett sms som skickats till många svenskar de senaste dagarna. Anmälningarna har haglat in till polisen – men den här gången handlar det inte om en så kallad trojan eller nätfiske, utan om en typ av näthandel med optioner, som Finansinspektionen varnar för.

Många som fått det misstänkta sms:et, som började dyka upp i helgen, har anmält det till polisen. I Västernorrland finns ett 20-tal anmälningar upprättade, också i Jämtland har polisen fått in anmälningar.

Den som klickar på länken hamnar på en sajt som lovar dig att tjäna tiotusentals kronor om dagen på optionshandel genom ett gratis tradingsystem kallat ”Det svenska systemet”, utan att göra någonting. Fiktiva personer berättar om hur de tack vare optionshandeln tagit sig från ekonomisk misär till ett liv i lyx.

Men Finansinstitutet varnar för handeln och polisens nationella bedrägericentrum säger att det ”tveklöst rör sig om scam.”

Riskerar förlora allt

Samtidigt kan polisen inget göra.

– Det handlar om att locka in kunder till handeln med binära optioner, vilket i sig är helt lagligt. Men det förekommer mycket bedrägerier i branschen, de lovar stora vinster med programmen, men det är mycket tveksamt om man tjänar på det. I Israel har man haft mycket stora problem med det här. Det rör sig om en industri med tiotusentals anställda vars uppgift är att lura människor, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Han varnar för att låta sig lockas av reklamen på sajterna. Det kan röra sig om rent bedrägeri, då man i värsta fall inte ser röken av pengarna man investerat.

– Man kan kolla med Finansinspektionen och se vad som gäller. Skaffa information och använd sunt bondförnuft – låter det för bra för att vara sant är det det också, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Finansinspektionen varnar

Finansinspektionen känner man väl till problemet. Svenskar har på sistone mötts av ett flertal erbjudanden om handel med binära optioner på nätet, och den 24 augusti gick Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, ut med en varning till konsumenter.

Det rör sig om spekulativa produkter där det är svårt att förutse riskerna, enligt Esma, som också samordnat tillsynsåtgärder mot ett antal företag med säte på Cypern som säljer produkterna inom EU.

På FI:s varningslista över blufföretag och falska myndigheter finns hundratals investeringssajter listade.

Nyligen varnade också ekonomitidningen Privata Affärer för nätsajter med binär optionshandel.

Fakta: Binära optioner

Handel med binära optioner går i korthet ut på att gissa om en aktie ligger över eller under en viss kurs på inlösendagen. Handeln är komplicerad och bedrivs seriöst bland annat på Stockholmsbörsen under namnet Överunder. Vissa experter anser att privatpersoner över huvud taget inte bör handla med binära optioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.