Foto: TT

BO: Stärk rättigheterna för vräkta barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn som vräks från sina hem hänvisas till otrygga boenden: Nu efterlyser Barnombudsmannen en tidsgräns för hur länge barn ska få bo på tillfälliga adresser.

Gemensamt för barn som vräks tillsammans med sina föräldrar är att de hänvisas till otrygga boendelösningar. Många tvingas bo hos släktingar, hotellhem, vänner till familjen, andrahandskontrakt eller andra tillfälliga lösningar som socialtjänsten har bidragit med.  

Trots att antalet barn som vräks har minskat, så vräks fortfarande omkring 500 barn varje år, med det saknas en nationell statiskt och bara vissa kommuner för statistik över hur många barn som drabbas av vräkningar. 

”Lever i otrygghet”

Enligt Barnombudsmannen är vräkningar förödande för barnen.  

– Vi har mött barn som i åratal bott i tillfälliga boenden, som barnen själva beskriver som fattighus. Skolgången slås sönder och man lever i otrygghet, säger Fredrik Malmberg, Barnombudsman.  

Enligt Kronofogden är hyresskulder den vanligaste orsaken till vräkningar, orsakerna till skulderna kan vara missbruk, familjeproblem, sjukdom, separation och missbruk.  

Enligt socialförvaltningen i Stockholm är barn med utländsk bakgrund och ensamstående föräldrar överrepresenterade när det kommer till fall med barn som är inblandade i vräkningar i Stockholm. 

”En ökning”

Barnombudsmannen efterlyser nationell statistik för hur många barn som saknar ett riktigt hem, liksom en bortre gräns för hur länge barn får vara hemlösa. 

– Vi kan inspireras av Skottland som har en gräns på 14 dagar, säger Malmberg.

Vissa kommuner, däribland Malmö och Göteborg för statistik och där har antalet barn som saknar fast adress ökat.  

– I Malmö pratar man om en trettiofaldigad ökning under en tioårsperiod och en sjufaldig ökning i Göteborg, så det är en kraftig ökning av antalet barn som bor i tillfälliga boenden eller hemlöshet, säger Malmberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.