Bodström och Persson KU-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Göran Persson och förre justitieministern Thomas Bodström anmäls till konstitutionsutskottet med anledning av nya uppgifter om vad de visste då de terrormisstänkta egyptierna avvisades 2001.

Avvisningen till Egypten med hjälp av amerikanska CIA-agenter har redan granskats av KU.

-Då förnekade Bodström och Persson att de kände till att CIA-agenter var inblandade. Om det visar sig att de har ljugit i KU, så är det väldigt allvarligt, säger den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé.

Nya uppgifter

Han hänvisar i sin KU-anmälan till nya uppgifter i en bok som skrivits av den förra utrikesministern Anna Lindhs pressekreterare Eva Franchell.

-Det är viktigt att skuldbördan är rättvist fördelad, säger Tobé, som pekar på att Lindh fick ta på sig ansvaret för att CIA-agenter användes för att avvisa de terrormisstänkta till Egypten.

I sin bok skriver Eva Franchell att beslutet togs på en direkt order från Göran Persson, som ville ha så lite uppmärksamhet som möjligt i fallet.

Bodström vidhåller oskuld

Förre justitieministern Thomas Bodström står fast vid att han inte kände till att CIA-agenter skulle sköta avvisningen av de två egyptierna när regeringen tog beslutet om avvisning den 18 december 2001. Den informationen ska han ha fått först den 7 januari 2002 i samband med ett möte med dåvarande Säpochefen.

-Jag har sagt allt detta tidigare och är beredd att berätta det igen för KU, säger Bodström till TT.

Däremot kände Bodström på hösten 2001 till terroristmisstankarna mot de två egyptierna och att de skulle ut ur landet, men han förnekar att han fick veta något om hur transporten till Egypten skulle gå till när avvisningsbeslutet togs.

Bodström betonar att han aldrig försökt skjuta över skulden på någon annan ”allra minst Anna Lindh”.

-Beslutet har tagits kollektivt av regeringen och det är ingen som har mer skuld än någon annan, säger han.

Bakgrund: Den kritiserade utvisningen

• Egyptierna Mohammad Alzery och Ahmed Agiza avvisades av regeringen den 18 december 2001.

• Säpo hade tidigare misstänkt dem för att ha ledande roller i en terroristorganisation med koppling till al-Qaida. Efter attacken mot USA den 11 september blev ärendet akut.

• Utrikesdepartementet såg till att ordna en garanti av Egypten för en rättvis rättegång och mot tortyr och dödsstraff. Männen skulle ut ur Sverige samma dag som beslutet togs.

• Men det fanns inga svenska transportplan tillgängliga, så Säpo och utrikesminister Anna Lindh antog då ett ödesdigert erbjudande från CIA om transport till Egypten.

• På Bromma flygplats tog maskerade CIA-agenter kontrollen över Säpos personal. Alzery och Agiza försågs med huvor och buntades bryskt ihop av agenterna inför transporten.

• I Egypten dömdes Agiza av till 25 års

fängelse av en militärdomstol. Straffet sänktes sedan till 15 år. Alzery satt utan att åtalas i egyptiskt fängelse fram till oktober 2003. Båda

männen har uppgett att de torterats.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.